Hlavní obsah

Australané našli ztracenou radioaktivní kapsli. Válela se u silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australanům se ve středu podařil husarský kousek. Vypátrali miniaturní kapsli s radioaktivním cesiem-137, která se před dvěma týdny ztratila z dodávky na 1400 dlouhé cestě mezi městem Newman a Perthem na západě země.

V západní Austrálii se našla ztracená kapsle s radioaktivním materiálemVideo: Reuters

 
Článek

„Je to přesně, jako kdyby se jim podařilo najít jehlu v kupce sena,“ radují se australské záchranné složky. Nadšení je namístě - obsah předmětu o rozměrech 8 na 6 milimetrů je životu nebezpečný. Kontakt s ním může způsobit popáleniny a vyvolat rakovinu.

„Když by to někdo našel, mohl by si myslet, že je to něco zajímavého, a nechat si to v pokoji, v autě nebo to někomu dát,“ obával se australský hygienik a předseda Radiologické rady Andrew Robertson.

Foto: Stringer, Reuters

Podoba kapsle v porovnání s mincí

Kapsle se ztratila v polovině ledna cestou mezi městem Newman a asi 1400 kilometrů vzdáleným Perthem. Předmět s radioaktivním materiálem převážela dodávka z dolu severně od Newmanu mezi 10. a 16. lednem. Látka uvnitř kapsle se běžně využívá při důlních pracích.

Skončila dva metry od vozovky

Do párání po zmizelé kapsli se zapojila auta vybavená speciálním detektorem radiačního záření. Pročesávala celou 1400 kilometrů dlouhou trasu. Ve středu se na jeden z pátracích vozů usmálo štěstí. V rychlosti 70 kilometrů v hodině zaměřil slabý signál. Byl to zásah do černého. Zbytek práce už odvedli pátrači s ručními přístroji. Kapsle se našla asi dva metry od silnice.

Foto: Vijdan Mohammad Kawoosa, Reuters

Plánovaná trasa kapsle

Úřad hasičských a záchranných služeb (DFES) uvedl, že kapsli nelze použít jako zbraň, ale mohla by způsobit radiační popáleniny a způsobit další zdravotní potíže, například rakovinu. Důlní společnost Rio Tinto, které kapsle patří, se už za incident omluvila a přislíbila, že vyšetří, jak se něco takového mohlo stát.

V Austrálii pátrají po ztracené kapsli s radioaktivním materiálem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám