Hlavní obsah

V Austrálii pátrají po ztracené kapsli s radioaktivním materiálem

Ztráta malé kapsle s radioaktivní látkou vyvolala v západní Austrálii rozsáhlé pátrání. Pouzdro obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které by po dotyku mohlo způsobit vážné onemocnění. Úřady varovaly, aby se lidé v případě nálezu k předmětu nepřibližovali. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

Foto: Facebook/Department of Fire and Emergency, Bez zdroje

Znázornění kapsle s radioaktivním materiálem

Článek

Kapsle se ztratila někde mezi městem Newman a přibližně 1400 kilometrů vzdáleným Perthem. Předmět s radioaktivním materiálem převážela dodávka z dolu severně od Newmanu mezi 10. a 16. lednem. Látka uvnitř kapsle se běžně využívá při důlních pracích, píše BBC.

Úřad hasičských a záchranných služeb (DFES) uvedl, že kapsli nelze použít jako zbraň, ale mohla by způsobit radiační popáleniny a způsobit další zdravotní potíže, například rakovinu.

Podle Andrewa Robertsona, hlavního hygienika a předsedy Radiologické rady, panuje největší obava z toho, že předmět někdo zvedne, aniž by věděl, o co jde. „Mohou si myslet, že je to něco zajímavého, a nechají si to, nebo si to nechají ve svém pokoji, v autě, nebo to někomu dají,“ uvedl.

Úřady zveřejnily snímek předmětu, který má rozměry šest krát osm milimetrů. Místa, kde přeprava začínala a končila, byla prohledána a úřady se snaží zjistit přesnou trasu cesty a zastávky, aby zúžily pole pátrání. Každý, kdo předmět spatří, by měl zavolat na číslo DFES. V případě, že se domnívá, že přišel s kapslí do kontaktu, má okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Rusové si z Černobylu odnesli radioaktivní suvenýry a řekli si o Darwinovu cenu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám