Hlavní obsah

Australana z jednotky SAS zatkli za válečný zločin, vraždu ležícího neozbrojeného Afghánce

Sydney

V australském státě Nový Jižní Wales byl zatčen 41letý Oliver Schulz, který byl v pondělí obviněn z válečného zločinu vraždy. Je podezřelý, že na jihu Afghánistánu jako příslušník speciální jednotky SAS zabil neozbrojeného Afghánce. Na Schulze byla uvalena vazba, před soudem v Sydney stane v květnu, napsal list The Guardian.

Foto: Mick Tsikas, ČTK/AP

Náčelník Australských obranných sil generál Angus Campbell v roce 2020, když informuje o zjištěních Breretonovy zprávy

Článek

„Je podezřelý, že v době, kdy byl nasazen v Afghánistánu v australských obranných silách, zavraždil jistého Afghánce,“ uvedla policie Nového Jižního Walesu. BBC k tomu poznamenala, že maximálním trestem za válečný zločin vraždy je doživotí.

Proti Schulzovi má svědčit videonahrávka z kamery na přilbě, kterou zveřejnil program Four Corners australské televize ABC. Na ní je vidět příslušník australské armády označovaný jako Voják C (zřejmě jde o Schulze), jak střelil na Afghánce, který ležel s rukama nad hlavou na obilném poli v provincii Uruzgán.

Schulz, který sloužil v roce 2012 v třetí rotě SAS, je prvním bývalým příslušníkem Australských obranných sil, který je obviněný z válečného zločinu vraždy.

Možné válečné zločiny australských vojáků v Afghánistánu čtyři roky vyšetřoval generální inspektor Australských obranných sil generálmajor Paul Brereton. Podařilo se zajistit věrohodné důkazy, že 39 Afghánců bylo nezákonné zabito příslušníky australských speciálních sil. Kvůli zabíjení zajatců, zemědělců a civilistů z let 2009 až 2013 mělo být vyšetřováno policií 19 stávajících nebo bývalých členů SAS.

Armáda už dříve uvedla, že zločiny souvisely s „válečnickou kulturou“, která v řadách SAS panovala a nebyla nijak omezovaná.

Vláda kvůli zjištěním z Breretonovy zprávy zveřejněné v roce 2020 zřídila kancelář zvláštního vyšetřovatele (OSI). Šéf OSI uvedl v únoru před parlamentem, že se kvůli možnému nezákonnému jednání příslušníků australských speciálních sil ve válce v Afghánistánu vyšetřovalo 40 až 50 možných porušení zákona.

Australští vojáci pili pivo z protézy zabitého člena Tálibánu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám