Hlavní obsah

Americký veterán po 73 letech vrátil vlajku, kterou vzal mrtvému japonskému vojákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Třiadevadesátiletý americký veterán Marvin Strombo v úterý po 73 letech vrátil rodině zabitého japonského vojáka Sadaa Jasueho vlajku, kterou našel u jeho mrtvého těla během bojů na tichomořském ostrově Saipan v červenci 1944. Příbuzní se tak poprvé dozvěděli více o tom, jak Sadao zahynul, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký veterán vrátil rodině zabitého japonského vojáka vlajku, kterou u něj před 73 lety našelVideo: AP

 
Článek

Vlajku, kterou původně Sadaovi věnovala rodina, přátelé a sousedé popsanou přáními, aby ho na bojišti věčně ochraňovala štěstěna, předal Strombo Sadaovu bratrovi Tacujovi. Ten do ní zabořil obličej a pak ji položil do klína své 93leté sestry Sajoko na vozíku. Zakryla si dlaněmi oči a plakala.

„Byl jsem tak šťastný, že jsem tu vlajku vrátil. Vidím, jak moc pro ni znamená,“ řekl Strombo a přiznal, že měl také slzy na krajíčku.

Foto: ČTK/AP

Americký veterán Marvin Strombo (vlevo) s Tacujou Jasuem a vlajkou jeho zabitého bratra.

Foto: ČTK/AP

Sajoko Furutaová pláče nad vlajkou svého padlého bratra Sadaa.

Vlajka, která dosud ležela ve vitríně ve Strombově domě v Montaně, než se veterán před pěti lety rozhodl obrátit se na nevládní organizaci s prosbou o pomoc při pátrání po majiteli, hned Tacujovi připomněla dětství: „Voněla jako můj starší bratr a jako mámina jídla, která jsme společně jedli. Ta vlajka bude náš poklad. Je to, jako by válka konečně skončila a bratr mohl vyjít na světlo.“

Foto: ČTK/AP

Sadao Jasue padl ve věku 25 let.

Rodina se nikdy přesně nedozvěděla, jak Sadao zemřel. Tacuja ho viděl naposledy den před tím, než ho v roce 1943 odveleli do jižního Tichomoří. O rok později jim armáda poslala dřevěnou krabičku, v níž leželo pár kamínků symbolizujících Sadaovo tělo. Po válce se dozvěděli, že 25letý Sadao padl někde na souostroví Mariany, zřejmě 18. července 1944, kdy byl dobyt Saipan.

Teprve Strombo jim pověděl víc a upřesnil, že Sadaa našel u vesnice Garapan na Saipanu, kdy zbloudil a ocitl se blízko japonské linie. Sadaovým sourozencům řekl, že jejich bratr ležel na levém boku bez známek výraznějšího zranění a ve tváři měl klidný výraz, jako by spal.

Agentura AP v té souvislosti upozornila, že se dodnes nenašly pozůstatky 2,4 miliónu japonských obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám