Hlavní obsah

Americkému komandu stačila na únos teroristy minuta

– Washington • Aktualizováno

Pouhá minuta stačila loni v říjnu v libyjském hlavním městě Tripolis americkým speciálním silám na únos vysokého představitele Al-Káidy abú Anase Libího. Záznam v pondělí zveřejnil americký deník The Washington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americkému komandu stačila na únos teroristy minutaVideo: Reuters

 
Článek

Video pořízené ze vzduchu zachycuje, jak před jedním domem v setmělé ulici zastavuje osobní vůz. Vzápětí k němu zezadu přijíždí bílá dodávka a zepředu další auto. Vjezdu do ulice brání ještě jedno vozidlo. Ze dvou aut, která zablokovala prvnímu vozu cestu, vyskakují muži a vrhají se na posádku. Do půl minuty bílá dodávka odjíždí.

Jako poslední pak kolem domu o pár desítek sekund později projíždí vůz, který zajišťoval, že do ulice nevjede žádné jiné auto. To už z domu vybíhají jeho obyvatelé, kteří se dozvídají, co se stalo. Vůz kolem nich projede stejným směrem, kterým vyrazila auta s uneseným Libím.

Na operaci se podle Washington Postu podílely americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a elitní armádní komando Delta Force.

Američané Libího viní z podílu na pumových útocích proti ambasádám USA ve východní Africe, při nichž v roce 2008 zemřelo víc než 200 lidí.

Libí se nyní nachází ve vězení v New Yorku. Čelí obvinění z terorismu. Libye marně požadovala jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám