Hlavní obsah

Americké a britské úřady varují před cestou na letiště v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn/Canberra
Aktualizováno

Americké velvyslanectví v Kábulu varovalo ve čtvrtek své občany v Afghánistánu, aby necestovali na mezinárodní letiště v afghánské metropoli. Američané shromáždění u bran kábulského letiště mají podle varování tyto prostory okamžitě opustit. Podobnou výzvu předtím vydaly i úřady Británie a Austrálie. Canberra upozornila na velkou hrozbu teroristického útoku, informovaly zahraniční agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí čekají u kábulského letiště na evakuaciVideo: Reuters

 
Článek

„Kvůli bezpečnostním hrozbám vně bran kábulského letiště doporučujeme americkým občanům, aby se vyhnuli cestám na letiště a aby se momentálně vyhýbali letištním branám mimo případy, kdy k tomu obdrží individuální pokyny od zástupce americké vlády,” píše se v prohlášení velvyslanectví.

Agentura Reuters upozornila, že ambasáda varování nijak nezdůvodnila.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

Americký prezident Joe Biden ale v úterý, když odmítl prodloužení leteckého mostu do září, řekl, že čím dříve evakuace skončí, tím lépe, protože každý den hrozí riziko teroristického útoku ze strany místní odnože Islámského státu.

Britové varují před hrozbou teroristického útoku

Britské ministerstvo zahraničí nově všem britským občanům doporučuje necestovat do Afghánistánu, jelikož je tamní bezpečnostní situace i nadále nestálá, s velkou hrozbou teroristického útoku.

Foto: US Marines, Reuters

Evakuovaní Afghánci na kábulském letišti před stroji C-17A a A400M

Britové se mají rovněž vyhýbat cestám na mezinárodní letiště v Kábulu.

„Pokud jste v oblasti letiště, přesuňte se na bezpečné místo a čekejte na další oznámení,” píše se ve výstraze. Stejné upozornění vydaly i australské úřady.

Okolí se bálo Bidenovi říct, že se mýlí

Svět

„Je tu přetrvávající a velmi velká hrozba teroristického útoku,” oznámila šéfka australské diplomacie Marise Payneová.

Kontrolu nad Afghánistánem včetně hlavního města před dvěma týdny při bleskové ofenzivě převzalo radikální hnutí Tálibán. To spustilo překotnou vlnu evakuací cizinců i Afghánců, kteří spolupracovali se zahraničními misemi a nyní se bojí o život.

Od té doby se podle Spojených států podařilo ze země evakuovat 82 300 lidí. Evakuace mají skončit 31. srpna, kdy se ze země mají stáhnout i americké jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám