Hlavní obsah

Američané v Jižní Koreji zprovoznili protiraketový systém THAAD

Soul

Američané dokončili rozmisťování a instalaci protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji. Štít tak jejich spojence chrání před raketami Severní Koreje. Podle BBC o tom v úterý informoval mluvčí americké armády. Další představitel Pentagonu ale dodal, že plně funkční bude THAAD až za několik měsíců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

THAAD v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

„Systém THAAD je nyní provozuschopný. Dokáže zachytit severokorejské rakety a chrání tak Korejskou republiku,“ informoval mluvčí americké armády v Jižní Koreji. Nejmenovaný představitel ministerstva obrany ale v rozhovoru pro agenturu AFP upřesnil, že THAAD je pouze v základním režimu a plnou ochranu Jihokorejcům poskytne až v řádu měsíců.

Rozmisťování protiraketového deštníku v Jižní Koreji kromě KLDR kritizovala také Čína, podle níž vede k dalšímu prohlubování krize na Korejském poloostrově.

Foto: Kim Jun-bum, ČTK/AP

Protesty proti instalaci raketového štítu THAAD.

Napětí vzrostlo poté, co režim Kim Čong-una v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti Spojených národů provedl několik zkoušek balistických střel a pohrozil Spojeným státům útokem. Washington v reakci na to vyslal do oblasti letadlovou loď, jadernou ponorku a další techniku. Jednu z amerických lodí navíc doprovázejí Japonci.

Proti instalování systému THAAD protestovali i někteří Jihokorejci, podle nichž jde o cíl, který může v konečném důsledku ohrozit civilisty bydlící poblíž.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)
Mobilní systém určený k ničení balistických raket krátkého a středního doletu v konečné fázi jejich letu. V omezené míře může být použit i proti mezikontinentálním raketám.
Hlavici rakety ničí vlastní kinetickou energií.
Antiraketa má dosah 200 kilometrů a dostoupí do výšky 150 kilometrů.
Baterie se skládá z mobilní odpalovací rampy, radaru a systémů řízení. Odpalovací zařízení pojme osm antiraket.
USA už je proti KLDR nasadily na Guamu a na Havaji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám