Hlavní obsah

Al-Kajda přiznala úmrtí svého odborníka na bojové látky

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Teroristická síť Al-Kajda v neděli potvrdila úmrtí čtyř svých bojovníků, včetně odborníka na výbušniny a toxické látky Egypťana Mizzata Mursí Saída Umara. Všichni byli podle pákistánského zdroje zabiti při americkém náletu u afghánské hranice v regionu Jižní Vazíristán.

Foto: Profimedia.cz

Mursí Saíd Umar

Článek

Původní informaci anonymního zdroje z pákistánské rozvědky potvrdili islamisté na svých webových stránkách bez bližších podrobností. Uvedli jen, že zemřeli také tři další velitelé, mrtvé nazvali hrdiny a pohrozili odplatou. Prohlášení bylo zaštítěno jménem Mustafy abú Jazída, jenž je považován za velitele Al-Kajdy v Afghánistánu.

O ostatních třech mrtvých velitelích se toho moc neví. Stejně jako Umar měli ale přízviska Masrí (Egypťan). Zároveň se čtveřicí měly zemřít i některé z jejich dětí.

Pákistánský zdroj původně uváděl, že při náletu bezpilotních amerických strojů Predator v neklidném Jižním Vazíristánu zemřelo šest lidí, tři povstalci a tři pákistánští chlapci. Americká stanice CBS později oznámila, že při úderu byl zraněn i muž č. 2 Al-Kajdy Ajmán Zaváhrí. Stanice se odvolávala na kopii dopisu datovaného 29. července a zachyceného pákistánskými tajnými službami. Jeden z vůdců povstalců z afghánského hnutí Tálibán v něm urgentně žádá o lékařskou pomoc pro pravou ruku Usámy bin Ládina. Zpráva o zranění Zaváhrího se nepotvrdila.

Umar, známý též jako Abú Chabáb Masrí, byl jeden z nejhledanějších mužů sítě. USA na něj vypsaly odměnu pět miliónů dolarů. Masrí vedl v afghánské Deruntě u Džalalabádu za vlády Tálibánu výcvikový tábor zaměřený na použití výbušnin a chemikálií a má být autorem manuálů pro teroristy. Údajně cvičil i skupinu, která v roce 2000 v Jemenu zaútočila na americkou loď USS Cole a zabila sedmnáct námořníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám