Hlavní obsah

Afriku sužují požáry, jsou třikrát větší než ty v Amazonii

Novinky, akr

Pozornost světové veřejnosti se poslední dny upírá k požárům v Amazonskému pralese, ale stejným problémům čelí i africké státy Angola, Zambie a Demokratická republika Kongo. Podle dat zveřejněných agenturou Bloomberg jsou tyto požáry dokonce třikrát větší než v Brazílii.

Foto: NASA, .

Snímek aktuálních požárů na Zemi z 28.8. 2019.

Článek

Satelitní snímky NASA, které slouží k zaznamenávání a monitoringu všech požárů na světě, ukazují, že je to právě Afrika, která se potýká s momentálně nejrozsáhlejšími požáry na Zemi.

Před týdnem bylo zaznamenáno téměř sedm tisíc požárů na území státu Angola a 3395 v Demokratické republice Kongo. Naproti tomu v Brazílii jich statistici napočítali 2127.

Foto: NASA/NOAA, Reuters

Satelitní snímek ukazuje požáry v Angole, Zambii a Demokratické republice Kongo k 25. srpnu 2019.

O požárech v Africe se zatím nepsalo a nemluvilo zdaleka tolik jako o těch v Brazílii. Jedním z důvodů může být fakt, že se v této oblasti nejedná o nic až tak výjimečného. Satelit Aqua provozovaný NASA loni v jednom červnovém týdnu zaznamenal přes 67 tisíc požárů. Podle BBC se tak děje pravidelně každý rok před obdobím dešťů, které v těchto regionech začínají zhruba za měsíc.

Způsobili to farmáři, kteří v rámci příprav k setí vypalují ze svých polí plevel. Tato tisíce let stará technika pomáhá udržovat půdu v dobrém stavu. Environmentalisté ale varují, že to může vést k odlesňování, erozi půdy a ztrátě biodiverzity. Jedná se však o nejlevnější způsob, jak vyčistit půdu. Popel navíc poskytuje půdní živiny.

Svou pozornost k momentálně nejrozsáhlejším světovým požárům obrátil nyní i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Zvažujeme zahájení podobné pomocné iniciativy, jakou jsme připravili pro Brazílii,“ uvedl.

Macron tak odkázal na 20 milionů dolarů (465 milionů korun), které skupina G7 nabídla Brazílii na pomoc s bojem proti ohni v Amazonském pralese. Tuhle nabídku ovšem odmítl brazilský prezident Jair Bolsonaro s tím, že Brazílie není ničí kolonie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám