Hlavní obsah

Letecké záběry požárů pralesa v Amazonii: Obhájce odlesňování Bolsonaro obviňuje aktivisty

Požáry deštného pralesa v Brazílii mají na svědomí neziskové organizace, prohlásil ve středu brazilský prezident Jair Bolsonaro na kongresu ocelářského průmyslu. Podle jeho slov se tímto způsobem snaží nevládní organizace podkopat jeho vládu. Čelíme válce, prohlásil Bolsonaro.

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii hoří deštné pralesy, plíce planety Video: AP/Reuters

 
Článek

„Co je záměrem požárů v Amazonii, k nimž podle mého názoru daly popud nevládní organizace, protože přišly o peníze? Přinést problémy do Brazílie,“ řekl prezident, který se funkce ujal na začátku letošního roku.

Nevládní organizace podle jeho názoru „tyto trestné činy provádějí, aby vyvolaly negativní postoje vůči němu a brazilské vládě“. „Toto je válka, před kterou stojíme,“ řekl.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Jair Bolsonaro

Sdružení na ochranu životního prostředí obvinění odmítá. „Toto prohlášení prezidenta je nezodpovědné. Je absurdní a nesmyslné,“ uvedl šéf Institutu ochrany životního prostředí Carlos Bocuhy.

Tisíce nových požárů

List The Guardian napsal s odkazem na brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE), že v zemi zuří 72 tisíc požárů, které likvidují amazonský deštný prales. Od minulého čtvrtka bylo zaznamenáno dalších 9507 nových požárů. Proti stejnému období loňského roku je to 83procentní nárůst počtu požárů.

Prudký nárůst odlesňování byl zaznamenán letos v červenci, píše The Guardian. Zemědělci v některých regionech organizují takzvané dny ohně, aby se prostřednictvím hromadného vypalování vyhnuli prošetřování ze strany úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Požár deštného pralesa v bratilské Amazonii

Od chvíle, kdy se Bolsonaro ujal své funkce, výrazně klesl počet sankcí a přísnost odpovědných úřadů včetně ministerstva životního prostředí, píše The Guardian. Jako kdyby jejich sympatie byly spíše s těžařskými firmami a zemědělci než s domorodými skupinami obyvatel v Amazonii.

List současně připomíná, že byl propuštěn Ricardo Galvao, ředitel Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE), když oznámil, jak se nebezpečně zrychlilo odlesňování v zemi. Svá tvrzení přitom doložil satelitními snímky.

Bolsonaro se netají tím, že rozvoj ekonomiky považuje za důležitější než ochranu životního prostředí. Podle ekologů je jeho obvinění nevládních organizací z úmyslného zakládání požárů absurdní pokus odvést pozornost od nynějších problémů Brazílie.

„Ti, kteří ničí Amazonii a chtějí pokračovat v současném tempu odlesňování, jsou povzbuzováni akcemi a politikou Bolsonarovy vlády. Od nástupu do funkce současná vláda systematicky likviduje brazilskou environmentální politiku,“ uvedl Danicley Aguiar ze společnosti Greenpeace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hoří pralesy v Amazonii, Sao Paulo zahalil dým Video: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám