Hlavní obsah

Afghánské hnutí Tálibán ohlásilo začátek jarní ofenzívy

– Kábul

Radikální islamistické hnutí Tálibán oznámilo začátek jarní ofenzívy v Afghánistánu. Povstalci uvedli, že hlavním cílem tažení bude zajímání a zabíjení amerických vojáků a jejich podpůrců v zemi. Cílem Tálibánu je svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v afghánské provincii Herát

Článek

Oznámení o tažení znamená ze strany Tálibánu de facto odmítnutí výzev afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního k zahájení mírových jednání, připomíná agentura AFP.

Jarní ofenzíva hnutí bývá každoročně spuštěna po období relativního klidu, když roztaje sníh a horské průsmyky jsou opět průchodné. Letošní ofenzíva nese název Al-Chandak podle bitvy ze 7. století, v níž prorok Mohamed a jeho stoupenci úspěšně bránili město Medína před nepřátelským útokem.

„Ofenzíva Al-Chandak bude využívat novou, důmyslnou taktiku a jejím cílem bude rozdrtit, zabít a zajmout americké okupanty a jejich podpůrce,“ uvedl Tálibán v prohlášení. „Přítomnost amerických základen v zemi maří veškeré šance na mír a výrazně přispívá k prodlužování probíhající války,“ dodalo také hnutí.

Útoky takřka každý den

Spojené státy oficiálně ukončily svou bojovou misi v Afghánistánu v roce 2014, v zemi ale nadále zůstávají tisíce amerických vojáků, kteří plní převážně podpůrnou roli a účastní se protiteroristických akcí.

Americký prezident Donald Trump loni v srpnu představil novou strategii pro Afghánistán, v jejímž rámci Spojené státy vyslaly na afghánské území další jednotky.

V posledních letech ale radikálové z Tálibánu provádějí útoky téměř denně bez ohledu na roční období. Hnutí ovládá řadu afghánských okresů a opakovaně útočí také v metropoli Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám