Hlavní obsah

Afghánská vláda jedná s povstalci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci afghánské vlády jednali na Maledivách s povstaleckými skupinami a rozhovory budou pokračovat o víkendu. Uvedl to britský list The Times a potvrdili to představitelé vlády na Maledivách.

Foto: Profimedia.cz

Gulbuddín Hekmatjár

Článek

Podle mluvčího maledivské vlády Muhammada Zuhaira jednalo 15 zástupců afghánské vlády se sedmi členy Tálibánu. Vláda v Kábulu to nicméně popřela s tím, že se soustředí na mírové setkání kmenových vůdců v Kábulu koncem měsíce.

Někteří představitelé afghánské vlády zase uvedli, že jednají s Hizbi islámí, která je sice oficiálně uznávanou, ale radikální organizací napojenou na Tálibán a vedenou warlordem a bývalým premiérem Gulbuddínem Hekmatjárem. Delegaci organizace na Maledivách údajně vede Hekmatjárův zeť Humajún Džarír.

Mezi vládními vyjednavači podle Timesů panuje přesvědčení, že se Hekmatjárovu organizaci podaří přimět ke složení zbraní a dostat ji na stranu prezidenta Hámida Karzáího.

Spojenectví Hizbi islámí s Tálibánem občas poznamenávají neshody, které přerostou v násilí. V březnu se to stalo v provincii Baghlán.

Afghánská vláda s představiteli povstalců jednala na Maledivách už v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám