Hlavní obsah

Afghánec zabil na základně tři britské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánský voják v úterý zastřelil tři své britské kolegy. Další čtyři zranil. Stalo se to na neklidném jihu země v provincii Hílmand, uvedly světové agentury. Podle SkyNews jsou obětmi Ghurkové.

Foto: Reuters

Britští vojáci v Afghánistánu

Článek

Okolnosti incidentu v Laškargáhu teprve objasňují vyšetřovatelé NATO. Podle zdroje SkyNews zahynuli muži přímo na základně sil ISAF. Afghánec jednoho Brita zastřelil kolem druhé dráno. Další dva zabil pomocí raketového granátometu. Pak utekl a pátrá se po něm. Původně se tvrdilo, že Brity zabil na hlídce mimo základnu.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí se omluvil a spojencům kondoloval.

V Hílmandu se podobný incident udál i loni v listopadu, kdy afghánský policista postřílel pět britských vojáků.[celá zpráva]

Pokračuje tragická bilance pro NATO v Afghánistánu. Minulý měsíc byl pro spojence nejtragičtější od začátku konfliktu na podzim 2001 - zemřelo sto vojáků. Za prvních třináct dní měsíce července zaznamenalo NATO dalších 36 ztrát.

V Afghánistánu od začátku války padlo už 279 britských vojáků.

Reklama

Související články

Letadla NATO omylem zabila afghánské vojáky

Při leteckém útoku Severoatlantické aliance proti ozbrojencům na východě Afghánistánu bylo ve středu omylem zabito pět afghánských vojáků. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám