Hlavní obsah

Summit NATO: odcházíme z Bosny a Hercegoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Istanbulský summit Severoatlantické aliance v pondělí schválil ukončení operace SFOR v Bosně a Hercegovině v závěru roku. Operaci následně převezme Evropská unie. Zasedání NATO provázejí rozsáhlé demonstrance. Mnozí aktivisté měli helmy a byli vyzbrojeni praky. Policii napadali kameny a zápalnými lahvemi.

Foto: Aleš Plevka

Vykládka nákladu potravin u krmelce

Článek

Summit schválil také několik rozhodnutí týkajících se aktivit NATO ve světě. Předmětem usnesení jsou totiž i operace v Iráku a Afghánistánu.

Schváleno bylo mimo jiné i posílení mírových jednotek NATO v Afghánistánu a rozšíření jejich působnosti. Podle prvních informací má početní stav těchto jednotek dosáhnout 10 tisíc v době plánovaných podzimních voleb. Nyní je v zemi asi 6500 příslušníků těchto sil.

Zápalné lahve

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn ve snaze zabránit jim dostat se přes zátarasy do zóny kolem komplexů v evropské části metropole, kde se vrcholná schůzka Severoatlantické aliance koná.

Aktivisté převrátili v ulicích několik automobilů.

Turecko přijalo v souvislosti se summitem NATO nebývalá bezpečnostní opatření. Nad Istanbulem střeží vzdušný prostor letouny s výstražným systémem AWACS za podpory tureckého vojenského letectva, uzavřen je Bosporský průliv a bariérami zajištěné centrum kontrolují tisíce policistů.

Při ostraze pomáhá také deset českých vojáků, odborníků na likvidaci následků zbraní hromadného ničení. Úřady se obávají případného teroristického útoku ve městě, které se již stalo terčem atentátů extremistů napojených na al- Kajdá loni v listopadu, kdy zahynula šedesátka lidí.

Irák a zase Irák

Šéfové států a vlád zemí Severoatlantické aliance zahájili svou dvoudenní vrcholnou schůzku. Českou republiku zastupují prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla.

Od prvního summitu NATO po březnovém rozšíření o dalších sedm postkomunistických nováčků a především prvního po vypuknutí irácké války, která spojence hluboce rozdělila, se očekává zejména souhlas s poskytnutím pomoci Iráku při výcviku jeho bezpečnostních sil.

Odpověď na příslušnou žádost předsedy irácké prozatímní vlády Ajáda Alávího má být formulována obecně. Podrobnosti, jako kde a kdo bude Iráčany cvičit, mají přijít na pořad později.

Celkem 16 z 26 členských zemí se do iráckého tažení zapojilo, ale role NATO se až dosud omezovala jen na týlovou podporu pro polský sektor. Na větší zapojení aliance, třeba nasazení mnohonárodní divize či střežení iráckých hranic, naléhaly především Spojené státy, proti zůstávala především Francie a Německo.

Vztyčení alianční vlajky na irácké půdě tak má být zprvu velmi opatrné; prohlášení ze summitu má pouze potvrdit, že NATO je připraveno pomoci s výcvikem.

Související články

Výběr článků

Načítám