Hlavní obsah

Organizátoři táborů odmítají ukrajinským rodičům vrátit stovky dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi tři sta dětí z ukrajinské Charkovské oblasti uvázlo na letních táborech na územích pod ruskou kontrolou, uvádějí podle agentury AP ukrajinští představitelé a rodiče dětí. Ruská okupační správa v ukrajinském Izjumu a v dalších městech, která byla donedávna pod kontrolou ruských sil, propagovala bezplatné tábory jako možnost, jak si děti mohou odpočinout od války. Organizátoři táborů ale nyní odmítají děti vrátit jejich rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské děti na začátku školního roku v Oděse

Článek

Koncem srpna odvezl děti z Izjumu na tábor konvoj autobusů. Děti se měly vrátit domů před začátkem školního roku. Jenže Izjum, stejně jako mnohá další místa dobyly začátkem září ukrajinské síly a donutily Rusy k neorganizovanému ústupu. Organizátoři táborů nyní tvrdí, že je pro děti na územích pod kontrolou Kyjeva příliš nebezpečno.

Rodiče, kteří poslali děti na tábory, mají obavy, že na ně bude pohlíženo jako na kolaboranty, kteří propůjčili děti nepříteli. „Jsme jenom lidi. Nikdy bychom nemohli dopřát dětem dovolenou u moře a tohle se nám zdálo jako příležitost,“ sdělil AP muž z Izjumu, jehož devítileté dítě je jedno z těch, které se nevrátily z tábora.

Z Ukrajiny přesídlily do Ruska téměř dva miliony lidí, tvrdí Moskva

Válka na Ukrajině

Jedné z matek se podařilo dojet stopem do Záporoží, kde získala povolení vjet na území pod kontrolou ruských sil. Dál stopovala přes poloostrov Krym až do ruského Gelendžiku na pobřeží Černého moře, kde do čtvrtka zůstává mnoho ukrajinských dětí. V Gelendžiku nalezla svoji dceru. Táboroví organizátoři ale odmítali dceru matce předat a říkali, že jí nedovolí, aby si dítě odvezla na Ukrajinu. Matka tedy slíbila, že s dcerou zůstane v Rusku, nakonec se ale oběma podařilo přes Ruskem okupovaná území a válečnou zónu dostat zpět na Ukrajinu.

Většina z rodičů je čas od času s dětmi v kontaktu díky satelitním internetovým hotspotům, které zajistila ukrajinská vláda poté, co byla v místech bojů zničena nebo poškozena telekomunikační infrastruktura. Podle odhadů rodičů jejich dětem nic zásadního nechybí – mají jídlo, oblečení i přístřeší. Učí se podle ruských osnov. Jsou ale odtržené od rodin, což je těžké zejména pro ty mladší.

OSN: Na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny

Zahraniční

Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Jason Straziuso vyzval rodiče, aby své děti nahlásili jako pohřešované. „Sjednocení rodin je z humanitárního pohledu stejně důležité jako zajištění jídla, přístřeší nebo vody. V situaci ozbrojeného konfliktu je sjednocení zakotveno v mezinárodním právu,“ uvedl Straziuso.

O případech dětí, které uvázly na táborech, se podle představitele ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka ví také v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, která leží vedle anektovaného Krymu. Podoljak ale uvedl, že není známo, o kolik dětí jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám