Hlavní obsah

Stoltenberg chce na začátek ledna svolat jednání Rady NATO–⁠Rusko

Brusel/Moskva/Ankara

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg chce na 12. ledna svolat jednání Rady NATO–⁠Rusko, informovala v neděli s odvoláním na své zdroje v NATO turecká státní agentura Anadolu.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Přijetí návrhu na jednání dříve potvrdilo podle agentury TASS ruské ministerstvo zahraničí, o formátu i času se podle mluvčí ruské diplomacie Marije Zacharovové jedná.

Stoltenberg již na začátku tohoto týdne prohlásil, že chce NATO s Moskvou v příštím roce co nejdříve zahájit smysluplný dialog. Jednání Rady NATO–⁠Rusko by se týkalo zejména napětí u ruské hranice s Ukrajinou. V sobotu agentura Interfax informovala, že Rusko stáhlo do posádek stálého umístění přes 10 000 vojáků, kteří se účastnili měsíčního cvičení mimo jiné i v několika oblastech u hranic s Ukrajinou.

Rusko stáhlo tisíce vojáků do kasáren, některé i od hranic s Ukrajinou

Evropa

NATO a zvláště země z jeho východního křídla jsou znepokojeny hromaděním ruských vojsk a techniky, kvůli kterému se obávají dalšího napadení partnerské Ukrajiny. Rusko naproti tomu tvrdí, že se obává o svou bezpečnost kvůli snaze Aliance rozšířit se o tuto zemi a rozmisťovat zbraně v postsovětských státech.

Agentura DPA připomněla, že se Rada NATO–⁠Rusko naposledy sešla v červenci 2019. Pokusy o další jednání od té doby vždy selhaly, částečně kvůli tomu, že Rusko chce ohledně Ukrajiny jednat v jiném formátu. Takovou podmínku odmítají východní členové NATO.

Západ vyzval Rusko k dialogu a respektování příměří na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám