Hlavní obsah

Odchod wagnerovců z Bachmutu? Zatím se k němu naopak stahují, zní z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové se podle Kyjeva snaží ze všech sil dobýt Bachmut do 9. května, kdy si připomínají porážku nacistického Německa v druhé světové válce. Wagnerovci, jejichž šéf mluví o chystaném odchodu, se nyní podle Kyjeva k městu z jiných míst fronty naopak stahují, aby tento termín dodrželi.

Wagnerovci 10. května opustí Bachmut, oznámil PrigožinVideo: Reuters

 
Článek

O stahování dalších wagnerovců k Bachmutu mluvila podle listu The Kyiv Independent Hanna Maliarová, náměstkyně ukrajinského ministra obrany. Reagovala na prohlášení Jevgenije Prigožina, šéfa Wagnerovy skupiny, který uvedl, že jeho bojovníci kvůli nedostatku munice k 10. květnu odejdou a předají své pozice ruské armádě.

„Rusové tíhnou k symbolice a jejich klíčovým historickým mýtem je 9. květen,“ řekla Maliarová.

Prigožin už je vyloženě nepříčetný: Šojgu, Gerasimove, kde je sakra munice?

Zahraniční

Prigožin v pátek způsobil rozruch drsnou žádostí o munici pro své jednotky a neméně razantním oznámením směrovaným k vedení armády včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova a ministra obrany Sergeje Šojgua, že žoldnéři pozice opustí.

„Stahuji jednotky Wagnerovy armády, protože bez munice jsou odsouzeny k nesmyslné smrti. Budeme si lízat rány, a když bude vlast v nebezpečí, znovu povstaneme na její obranu. Ruský národ s námi může počítat,“ napsal na Telegramu.

Svatý termín

Vzápětí ale dodal, že budou „držet své pozice a pokračovat v ofenzivě na Bachmut až do 10. května 2023, aby se posvátný svátek Rusů – 9. května, Den vítězství – setkal „s leskem ruských zbraní“.

Prigožin je jednou z mála ruských veřejných osobností, které během války otevřeně kritizují nejvyšší představitele, podotkl portál Meduza.

Agentura Reuters v pátek připomněla, že není jisté, nakolik lze Prigožinovo vyjádření brát vážně. Šéf wagnerovců totiž emotivní vystoupení zveřejňoval už v minulosti, například minulý týden ale jedno z nich označil za „vtip“.

Před přeceňováním podobných výroků nejen od Prigožina varoval v pátek poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s tím, že jsou určeny hlavně domácímu publiku v Rusku. „Skutečné informace o válce a Bachmutu jsou pouze ve zprávách ukrajinské armády,“ napsal na Twitteru.

Wagnerovci to u Bachmutu zabalili

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám