Hlavní obsah

Stávka ve Francii a Itálii ochromila evropskou leteckou dopravu

DPA, ČTK, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/ŘÍM

Evropská letecká doprava se v úterý ráno ocitla na pokraji kolapsu, který způsobují stávky leteckého personálu v Itálii a Francii. Dvě na sobě nezávislé akce způsobily chaos v letecké dopravě v celé Evropě. Jak přes Paříž, tak přes Řím totiž vedou jedny z největších dopravních uzlů Starého kontinentu. Omezeny jsou i lety do Prahy.

Foto: gemoney.cz

Bankomat GE Money Bank

Článek

Francouzský letecký personál se dnes připojil k celonárodní stávce vyhlášené na protest proti připravované důchodové reformě. Lidé sice přišli do zaměstnání, ale nepracují. Předpokládá se, že neodbaveno na letištích zůstane až 80 procent všech linek směřujících z Francie.

Rozsáhlé protesty vyhlásilo 6 největších odborových organizací země a zcela jistě během dne ochromí provoz všech služeb, dopravních prostředků, ale i rozvoz zboží či provoz obchodů. Neučí se ani ve školách, po celý den budou omezené na minimum i telekomunikační služby. Zastavit práci mají i zaměstnanci některých, především státních médií.   

Omezeny i lety do Prahy

Italská protestní akce reaguje na opatření největší letecké společnosti Alitalia, která v minulých dnech ohlásila propouštění posádky letadel, tedy zhruba 200 stewardů, letušek a pilotů. Zhruba čtyřhodinové protestní zastavení všech letů na hlavních letištích v Itálii má společnost před podobným krokem varovat. Alitalia dnes zrušil na 225 linkových letů.

Akce navazuje na včerejší den "nemocnosti" - tj. zaměstnanci si na pondělí nechávali hromadně vypisovat jednodenní pracovní neschopnost. Nebude-li nátlak úspěšný, přijdou na řadu prý stávky celodenní. 

Rušené lety

Alitalia 3.6.  AZ 513 z Prahy do Říma, původně odlet z Prahy v 11:30  AZ 516 z Milána, přílet do Prahy v 17.00  změna AZ 512 Řím - Praha, přílet do Prahy 11:10 namísto 10:40  

Air France 3.6.  AF 3440 Lyon - Praha, přílet do Prahy 10:50  AF 3441 Praha - Lyon, odlet z Prahy 12:40  AF 2482 Paříž - Praha, přílet do Prahy 20:05  AF 2483 s odletem z Prahy do Paříže  20:55  AF 1383 Praha - Paříž, odlet 10:50 z Prahy  AF 1982 Paříž - Praha, přílet Praha 14:40  

ČSA 3.6.  OK758            Praha - Paříž, odlet z Prahy 07:25  OK759   Paříž -Praha, přílet 11:35  OK760            Praha - Paříž, odlet z Prahy 13:15  OK761 Paříž - Praha, přílet do Prahy 17:25

Dnes kvůli stávkám nepoletí polední let z Prahy do Říma a odpolední let z Milána do Prahy. ČTK to sdělila mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková s tím, že v úterý ruší některé lety i Air France a ČSA. ČSA zrušily v úterý ranní a polední let do Paříže. Na zbývající dva lety nasadí letouny s vyšší kapacitou, aby mohly přepravit část cestujících ze zrušených letů. Případně aerolinie cestujícím zajistí náhradní spojení, dodal mluvčí ČSA Daniel Plovajko.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám