Hlavní obsah

Stav emeritního papeže Benedikta je stabilní, s pomocí odsloužil mši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Zdravotní stav emeritního papeže Benedikta XVI. je stabilní, s pomocí svého osobního sekretáře dokonce odsloužil mši ve svém pokoji. V pátek to napsala agentura ANSA s odkazem na zdroje z bývalého vatikánského kláštera Mater Ecclesiae, kde o 95letého Benedikta pečují zdravotníci. Později to potvrdil i Vatikán. Zdraví bývalé hlavy katolické církve se tento týden náhle zhoršilo.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Emeritní papež Benedikt XVI.

Článek

O papeže pečuje jeho osobní lékař Patrizio Polisca, několik ošetřovatelů a také jeho sekretář, biskup Georg Gänswein, uvedla ANSA. Benedikt odmítá převoz do nemocnice.

„V noci emeritní papež dobře spal. Také ve svém pokoji včera (ve čtvrtek) odpoledne koncelebroval mši. V současnosti je jeho stav stabilní,“ uvedl v prohlášení mluvčí Vatikánu Matteo Bruni.

Ve středu se o Benediktově horšícím se zdraví nejprve zmínil současný papež František, který jej navštívil a vyzval věřící, aby se za něj modlili. Poté informaci potvrdil bez dalších podrobností i Vatikán.

Italská média napsala, že Benedikt má potíže s dýcháním, katolický list La Croix uvedl, že trpí problémy s ledvinami. Deník Corriere della Sera v pátek napsal, že v jednu chvíli Benedikt ztratil vědomí, nyní už ale komunikuje s okolím a jeho stav se stabilizoval.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013. Úřadu se vzdal právě s odkazem na své horšící se zdraví a učinil tak jako první papež za zhruba 600 let. Jeho předchůdci úřad zastávali až do své smrti.

Zdraví Benedikta XVI. se v posledních hodinách zhoršilo

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám