Hlavní obsah

Státy ruší zákazy cestování. Jsou marné, omikron se už stejně šíří lokálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada států ruší nebo redukuje zákazy cestování do zemí, kde se rapidně šíří varianta omikron. Důvodem je většinou to, že se u nich nejnovější varianta koronaviru už stejně šíří a tyto zákazy mající za cíl zpomalit postup omikronu už ztratily smysl. Nejnověji zredukují seznam zakázaných zemí Izrael a Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Izrael významně zredukoval počet zemí, do kterých předtím zakázal cestovat. Na seznamu jich z původních 69 zůstalo 15. Zůstaly mezi nimi pro Izraelce klíčové destinace jako USA, Británie a Kanada, Česko v rizikové skupině není.

Izraelské zdravotnické úřady se rozhodly uvolnit podmínky pro cestování, protože koronavirová varianta omikron se už v zemi šíří lokálně, nejen od lidí přijíždějících z ciziny.

V Izraeli však nadále platí opatření proti covidu-19. Ministři odpovědní za řešení epidemie se rovněž dohodli, že na základních školách se žáci ze tříd, kde se objeví případ pozitivního testu, budou učit ve venkovních prostorách nebo na dálku.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Premiér Naftali Bennett v úterý oznámil nová pravidla karantény pro ty, kdo byli ve styku s člověkem s covidem-19. Plně očkovaní budou muset být v izolaci jenom po dobu, než získají negativní test PCR. Potom se ještě deset dní budou muset vyvarovat kontaktů s ohroženými osobami, například s těmi v pečovatelských domech. Opatření nerozlišuje mezi tím, s jakou variantou přišel dotyčný do styku. Pro neočkované osoby platí povinnost sedmidenní karantény a testovat se musí v její první a poslední den.

USA ruší zákaz od Nového roku

V pondělí USA oznámily zrušení zákazu cestovat z a do jihoafrických zemí. Zrušení vejde v platnost 31. prosince, měsíc po jeho zavedení. Zákaz se týkal Jihoafrické republiky, Zimbabwe, Malawi, Namibie, Mosambiku Lesotha, Svazijska a Botswany.

Zákaz byl kritizován nejen jihoafrickými lídry, kteří si stěžovali, že poškodí jejich ekonomiky, tak úředníky WHO, kteří jej považovali za neefektivní.

Je jisté, že omikron není horší než delta, řekl Fauci

Amerika

Jak ale uvedl 24. prosince mluvčí Bílého domu Kevin Munoz, zákaz doporučilo CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA). „Restrikce nám daly čas porozumět omikronu, teď víme, že vakcíny proti omikronu fungují, zvlášť ty posílené,“ vysvětlil Munoz na Twitteru.

Ostatní země přistoupily ke zrušení zákazu již dříve

Mezi další země, které zákaz cestovat do jihoafrických zemí zrušily, patří Francie. Ta zrušila zákaz již 4. prosince. O několik týdnů později se přidala Velká Británie a minulý týden stejné rozhodnutí oznámilo i Nizozemsko.

Od 23. prosince se do země opět může cestovat i z jihoafrických zemí. Jak ve Francii, tak v Nizozemsku však stále platí zákaz vydaný Evropskou unií. Občané ze zemí mimo EU a s vysokou mírou rizika nákazy covidem-19 nemohou do zemí EU a do Schengenského prostoru vycestovat. Zákaz tak po brexitu platí i pro občany Velké Británie.

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Cestování

Pravidla pro cestování z a do jihoafrických zemí uvolnil od 27. prosince rovněž Singapur. Lidé přijíždějící z Botswany, Svazijska, Ghany, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Namibie, Nigérie, Zimbabwe či Jihoafrické republiky však budou podléhat nejpřísnějším opatřením, tzv. kategorii 4.

Česká republika zpřísnila podmínky cestováni na jih Afriky 26. listopadu. Českým občanům nedoporučila vycestování do omikronem postižených afrických zemí a zpřísnila podmínky pro jejich návrat. Občanům JAR, Namibie, Lesotha, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Mosambiku a Zambie pak zakázala vstup na území ČR. Toto opatření však bylo časově omezené a přestalo platit 20. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám