Hlavní obsah

Starosta saského Freibergu si odskočil do Ruska. Na plese oslavoval dobrou spolupráci velkých národů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemným otázkám čelí v těchto dnech starosta saského Freibergu Sven Krüger. Minulý pátek byl hostem operního plesu ve velkém sále Kateřinského paláce v obci Carskoje Selo u Petrohradu, kde také vystoupil s projevem, v němž se vyslovil pro „dobrou spolupráci“ mezi Německem a Ruskem. Účastníky akce na dálku pozdravil i ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Freibergu Sven Krüger

Článek

Krüger je bezpartijní. Jeho město, které leží na půli cesty mezi Drážďanami a Saskou Kamenicí (Chemnitz), má asi 40 tisíc obyvatel.

Podle týdeníku Die Zeit našel Krüger na plese na adresu Ruska mnoho pochvalných slov, aniž by odsoudil válku na Ukrajině. Vyjádřil jen přesvědčení, že se podaří „překonat složitou situaci“ a že „oba naše velké národy budou v budoucnu opět dobře spolupracovat“.

„Jsem optimista, a tak se učím rusky“

Krüger měl také říci, že je „optimistou“ a že se proto před rokem začal učit rusky. Vyjádřil také politování, že před budovou Báňské akademie ve Freibergu nebude vztyčena socha ruského učence z 18. století Michaila Lomonosova.

Organizátoři plesu uvedli, že svou akcí chtějí přispět k obnově „ruského kulturního kodexu“ z dávných carských dob. Ruský prezident Vladimir Putin k tomu v pozdravném poselství ke stovkám účastníků plesu řekl, že „tento báječný projekt nás vrací do zářných kapitol ruské historie“.

Krüger regionálnímu deníku Freie Presse potvrdil, že se plesu v Carském Selu zúčastnil. Uvedl, že šlo o soukromou cestu na akci, kterou organizoval Hans-Joachim Frey, bývalý umělecký ředitel drážďanské Semperovy opery. Ten jej prý na akci pozval.

Podle týdeníku Die Zeit má Frey dlouhodobé vazby na Putina. Letos na jaře mu šéf Kremlu propůjčil vysoké vyznamenání. Frey měl při této příležitosti říci, že „stojí na straně Ruska“.

„Nikdy více Rusko“. Tuto větu už nechci slyšet, říká saský premiér Kretschmer

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám