Hlavní obsah

Ruská Gazprombank rozšířila spolupráci s bankami v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský finanční ústav Gazprombank rozšířil spolupráci s bankami v Indii, díky čemuž usnadní růst obchodu v národních měnách mezi oběma zeměmi. Agentuře Reuters to v pondělí řekla místopředsedkyně správní rady Gazprombank Jelena Borisenková. Rusko se v letošním roce stalo největším dodavatelem ropy na indický trh. Spojené státy a Británie na Gazprombank loni v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu uvalily sankce, Evropská unie nikoliv.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obchod mezi Indií a Ruskem se prudce zvyšuje od loňského jara, a to právě v reakci na sankce, které proti Rusku zavedly západní země. V důsledku toho se změnily také obchodní trasy pro vývoz ruských surovin, jako je ropa, ropné produkty a zemní plyn. Část světa se k protiruským sankcím nepřipojila, Rusko se proto zaměřuje na posilování obchodních vztahů s Čínou, Indií nebo Latinskou Amerikou.

„Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom vytvořili úroveň partnerství s indickými bankami,“ řekla Borisenková na okraj dnešního indicko-ruského obchodního dialogu v Dillí. „Teď máme infrastrukturu a máme platby od bank,“ pokračovala. „Je to mnohem lepší než před třemi měsíci,“ dodala.

Gazprombank je třetí největší bankou v Rusku podle objemu aktiv a klíčovým prostředníkem při platbách za vývoz ruských energií. Zatímco Británie a Spojené státy zavedly proti Gazprombank sankce už loni, Evropská unie na svůj sankční seznam tuto banku nezařadila. Navzdory sérii politických a ekonomických sankcí zavedených proti Moskvě totiž Unie nadále dováží ruský plyn sítí plynovodů do střední Evropy.

V důsledku vyšších nákupů ropy se obchodní bilance s Indií stále více vychyluje ve prospěch Ruska. Tuto bilanci by mohly zlepšit ruské firmy, které investují do infrastrukturních projektů v Indii, uvedla Borisenková. „Doufáme, že (obchod) bude lepší, že se bude nadále zlepšovat a … že platby mezi Ruskem a Indií se nadále budou stále více uskutečňovat v národních měnách,“ dodala.

Indie loni zavedla širší rámec pro usnadnění zahraničního obchodu v rupiích a od té doby si mnoho zahraničních bank, včetně Gazprombank a dalších ruských institucí, otevřelo u indických bank takzvané vostro účty. To jsou účty, které domácí banky zakládají pro zahraniční finanční ústavy v jejich vlastní měně.

Vypadá jako IKEA, ale není to IKEA. V Moskvě otevřel Švédský dům

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Gazprombank

Výběr článků

Načítám