Hlavní obsah

Spojené státy posvětily prodej stíhaček F-16 Bulharsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí podle stanice CNN schválilo prodej až osmi nově vyrobených stíhaček F-16 Bulharsku. Podle Pentagonu obchod za 1,7 miliardy dolarů (37,7 mld. Kč), přímo nesouvisí s válkou na Ukrajině: Bulharsko usiluje o nákup amerických stíhaček za účelem modernizace svého letectva už několik let.

Foto: Tittel Harald, ČTK

Americká F-16 v Německu

Článek

Zároveň je ale podle stanice jednou z bývalých zemí východního bloku, která má ve výzbroji starší stíhačky sovětské konstrukce MiG-29, o něž žádal Kyjev. Pokus nahradit migy americkými stíhačkami ale už jednou „neklapl“, a to v případě Polska.

Transfer překazily neshody o tom, kdo a jak by Ukrajině stroje předal. Panovaly totiž obavy, že si Rusko takový krok vyloží jako vstup další strany do konfliktu.

Modernizují také Němci

Výzbroj modernizuje také Německo, které podle listu The Jerusalem Post získalo souhlas Izraele a Spojených států k nákupu systému protiraketové obrany Arrow-3 (Šíp).

Z bayraktarů se stává trvalý trn v ruském oku

Zahraniční

Úspěšný test

„Je to nejlepší systém proti hrozbám, kterým evropský národ v současnosti čelí,“ poznamenal Ingo Gerhartz, šéf německého letectva. Berlín chtěl původně k americkému systému Patriot přikoupit také izraelský Iron Dome, nakonec se ale rozhodl pro „šípy“.

Nákup po­dle listu prosadil kancléř Olaf Scholz a bude se hradit z fondu na modernizaci německých ozbrojených sil ve výši 100 miliard eur (2,4 bil. Kč). Podle listu Bild am Sonntag bude Arrow-3 stát nejméně dvě miliardy eur a má být funkční do roku 2025.

Nepříjemná zpráva pro Slováky, dodávky F-16 se opozdí

Evropa

USA nejen prodávají, ale také testují nejmodernější zbraně. V polovině března podle CNN tajně vyzkoušely hypersonickou střelu HAWC, ale kvůli hrozbě eskalace s Ruskem tuto informaci zveřejnily až o dva týdny později.

Střela byla úspěšně vypuštěna z bombardéru B-52 na západním pobřeží USA. Letěla pětkrát rychleji než zvuk (Mach 5) a urazila zhruba 480 kilometrů. Za hodinu by měla zvládnout přes šest tisíc kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám