Hlavní obsah

Nepříjemná zpráva pro Slováky, dodávky F-16 se opozdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu se Slovensko chtělo urychleně zbavit svých stíhaček MiG-29 a hlavně ruských techniků, kteří se o tato letadla starají na letišti Sliač u Zvolenu. Jako ledová sprcha však v těchto dnech zasáhla Slováky informace ze Spojených států, že dodávka stíhaček F-16, které měly dorazit v první polovině roku 2023, bude mít zpoždění.

Foto: Josh Smith, Reuters

Americký letoun F-16 Fighting Falcon startuje ze základny Bagrám.

Článek

Předchozí slovenská vláda premiéra Petra Pellegriniho koupila celkem 14 stíhaček F-16. „Dostali jsme oficiální stanovisko americké vlády o zpoždění dodávek o dvanáct až čtrnáct měsíců,“ řekla Denníku N mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. „První letadla tak budou dodána až v první polovině roku 2024,“ dodala mluvčí.

Slovensko své stíhačky MiG-29 Ukrajině neposkytne

Zahraniční

Podle listu je příčinou zpoždění dodávek od firmy Lockheed celosvětový nedostatek čipů zaviněný pandemií covidu-19. Slovensko má už nyní v USA své piloty, kteří se školí na nové stroje, které však dorazí později, než stanoví smlouva.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď se po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině nechal slyšet, že je nemyslitelné, aby servis slovenských migů zabezpečovali ruští technici a na nich vlastně závisela ochrana slovenského vzdušného prostoru. Naď naznačil, že ochranu slovenského vzdušného prostoru by mohly zabezpečovat stíhačky „geograficky blízkého spojence“.

Reklama

Výběr článků

Načítám