Hlavní obsah

Speleolog v Turecku uvázl kilometr pod zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní týmy se snaží v Turecku zachránit amerického speleologa, který uvázl zhruba tisíc metrů pod povrchem země. Muži se udělalo špatně při expedici. Lékařům, kteří k Američanovi sestoupili, se podařilo jeho stav stabilizovat. Podle tureckých úřadů by brzy mohla začít jeho evakuace z jeskyně, která však bude trvat několik dní.

Uvězněný jeskyňář Mark Dickey děkuje záchranným týmůmVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřicetiletému Marku Dickeyovi se udělalo špatně na konci minulého týdne při mezinárodním průzkumu jeskyní Morca v pohoří Taurus na jihu země. Postihlo ho krvácení v zažívacím traktu. Podle agentury AP je Dickey zkušený speleolog, který se specializuje na záchranné akce v hloubkách. Uvázl v hloubce 1040 metrů.

Na místo se sjelo zhruba 150 speleologů a záchranářů z několika evropských zemí. K muži se podařilo poslat zdravotníky. „Doktoři, které jsme k němu poslali, byli v ošetření úspěšní,“ uvedl Cenk Yildiz, představitel turecké agentury pro mimořádné události AFAD. Podle něj bude díky tomu možné začít s evakuací muže.

„Tato operace bude trvat nejméně tři nebo čtyři dny,“ dodal Yildiz s tím, že zdravému člověku trvá 16 hodin, než se dostane na povrch. Podle dalšího představitele tureckého úřadu začátek evakuace čeká jen na povolení od lékařů.

Základní tábor je 700 metrů pod zemí

Podle předchozích informací by záchranáři měli pomoci Dickeyovi dostat se do základního tábora, který se nachází v hloubce zhruba 700 metrů. Záchranáři také pracují na rozšíření nejužších bodů, které se nachází na cestě, aby mohli použít nosítka. Podle informace evropského sdružení záchranářů v jeskyních ECRA byla cesta rozdělena do sedmi sektorů, za které budou zodpovídat jednotlivé národní týmy.

Ve čtvrtek Turecko zveřejnilo video s Dickeyem, který děkuje místním úřadům za rychlou reakci. „Jsem na nohou, jsem při vědomí, mluvím, ale ještě nejsem uzdravený a budu potřebovat velkou pomoc, abych se odtud dostal,“ řekl na záběrech. Na výstupu na povrch se mají podle plánu podílet záchranáři z Itálie, Bulharska, Chorvatska, Polska, Maďarska a Turecka.

Španělka strávila 500 dnů v jeskyni, v úplné izolaci a 70 metrů pod zemí

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám