Hlavní obsah

Španělsko soudí „ruskou mafii“. Zapleteni jsou i mocní

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlivní ruští činitelé včetně poslance Státní dumy Vladislava Reznika z vládnoucího Jednotného Ruska se zapletli do soudního procesu s „ruskou mafií“, který po více než deseti letech vyšetřování začal ve Španělsku. Na lavici obžalovaných se ocitlo 18 lidí, podle listu El Mundo většinou ruských občanů. Španělské úřady je viní ze styků se strukturou označovanou jako Tambovsko-malyševská skupina organizovaného zločinu.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Státní dumy Vladislav Reznik (vpravo)

Článek

Gang měl ve Španělsku působit od roku 1996. Prokuratura přitom tvrdí, že lidé z Ruska „s těsnými vazbami na okolí prezidenta Putina“ prali špinavé peníze získané kriminálním způsobem. Podle médií jsou mnozí obžalovaní těsně napojeni na zástupce stávajících ruských mocenských struktur.

První úder už v roce 2008

Španělské úřady už v roce 2008 provedly operaci Trojka, díky které se prý podařilo bandu rozprášit. Její vůdce Gennadije Petrova a Alexandra Malyševa policie zatkla a justice obvinila z praní špinavých peněz. V roce 1998 společnosti, které ve Španělsku založili, nakoupily nemovitosti a další majetek v hodnotě více než 50 miliónů eur. Oba po složení kauce uprchli do Ruska a španělské úřady po nich vyhlásily pátrání.

Prokuratura nyní tvrdí, že poslanec Reznik měl pomáhat s nákupem nemovitostí Petrovovi, kterého španělské úřady chtějí poslat do vězení na 8,5 roku. Reznik, jenž se procesu zúčastnil, podle agentury RIA Novosti obvinění popřel.

Server Chodorkovského: Sahá to až ke špičkám

„Jsem nevinen a španělské justici důvěřuji,“ řekl. Tvrdil, že „kromě národnosti“ jej s obviněnými nic nespojuje. Prokuratura nicméně žádá pro politika 5,5 roku odnětí svobody.

Média přitom tvrdí, že Petrov má těsné vazby na ruské struktury údajně napojené na Kreml. Upozorňují, že gang v Rusku proslul vyděračskými útoky, paděláním peněz, prodejem drog, nelegálním kšeftováním se zbraněmi, a dokonce i vraždami na objednávku.

Server MBK Media, který patří bývalému vězněnému ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému, tvrdí, že mezi podezřelými jsou také šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin, exministr obrany Anatolij Serďukov, šéf banky Sberbank German Gref či miliardář Oleg Děripaska. Server tvrdí, že podle španělských vyšetřovatelů jedna z tajných nahrávek obsahuje poděkování Petrovovi za jmenování Bastrykina šéfem úřadu, ruské obdoby FBI. Další nahrávky prý potvrzují spojení Petrova s vysokými funkcionáři ruských tajných služeb. Nikdo z těchto úředníků však není ve Španělsku stíhán, upozornil web.

Soud měl skončit do konce února, avšak zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek. Podle některých ruských zástupců je proces načasován k nadcházejícím prezidentským volbám v Rusku vypsaným na 18. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám