Hlavní obsah

Španělsko hledá stovky agentů pro boj s radikálním islámem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská tajná služba CNI přijme 250 nových agentů a překladatelů. Čerstvé mozky by v blízké budoucnosti měly zlepšit ochranu země před útoky islámských teroristů. Jde o největší rozšíření CNI v historii. O plánu vlády informoval ve středu deník El Pais.

Foto: ING. ARCH. IVO SKOUMAL a ING. ARCH. JAN SKOUMAL

Nový majitel počítá také se zvelebením parku, včetně přilehlého jezírka. Veřejnosti už představil svoji vizi prostřednictvím architektonické studie.

Článek

CNI nyní zaměstnává kolem dvou tisíc lidí. Za několik měsíců to již bude 2250. Přijít by měli nově zejména mj. překladatelé arabštiny.

Kabinet José Luise Rodriguese Zapatera navýšil také rozpočet organizace, a to o celých sedmnáct procent. Příští rok tak na potřeby CNI z peněz daňových poplatníků vyplatí 190 miliónů eur (asi 6,1 mld. Kč).

Uvnitř španělské zpravodajské sítě dojde také k rozsáhlé reorganizaci. Madrid se rozhodl omezit počet úředníků a vyslat agenty přímo do terénu.

Španělsko zahájilo změny v CNI po atentátech z 11. března. Útoky na vlaky v Madridu si vyžádaly 191 oběť.

Vyšetřování krveprolití není stále uzavřeno. Tajné služby údajně mají stopy na organizátory akcí, ale chybějí jim prostředky, síly k rozkrytí spletitých vazeb.

CNI posílí nově i 300 policistů, kteří budou proti islámským radikálům bojovat přímo v ulicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám