Hlavní obsah

Španělská policie podnikla razii proti islamistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská policie zadržela 16 radikálních islamistů. Viní je z napojení na extremistickou skupinu Ansar Islám a ze spoluúčasti na teroristických útocích z loňského března v Madridu. Oznámilo to ve středu španělské ministerstvo bezpečnosti.

Článek

Údajné teroristy policie zatkla při rozsáhlé operaci v různých regionech Španělska, především v Madridu, Barceloně, Valencii a v Andalusii, jakož i ve španělské enklávě Ceuta na severu Maroka. Operace se zúčastnilo na 500 policistů.

Jedenáct z nich je údajně členy islamistické sítě sídlící ve Španělsku, která je napojena na organizaci Ansar Islám/Zarkávího síť. Mezi jedenácti zadrženými je sedm Maročanů z Tangeru, dvě osoby původem ze španělské enklávy Ceuta a dva Alžířané. Nejméně tři osoby se měly zapojit do přípravy útoků 11. března 2004 v Madridu.

Centrum této "sítě na podporu irácké věci" bylo v Sýrii, kde operovali její hlavní maročtí naháněči a finančníci: Muhsín Chajbar alias Abdalmadžíd a Abdal Haj Asas alias Abdalláh. Muži byli zatčeni loni v květnu; Sýrie je předala marockým úřadům.

Podle soukromé rozhlasové stanice Cadena Ser při operaci ve Španělsku nebyly zajištěny žádné zbraně ani žádné výbušniny.

Španělská justice až dosud v rámci vyšetřování atentátů v Madridu identifikovala stovku osob, přičemž 24 z nich je v preventivní vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

V Madridu vyšli s klacky na přistěhovalce

V Madridu pokračují nepokoje mezi Španěly a přistěhovalci z Latinské Ameriky. V noci na středu 150 domácích nahánělo v ulicích předměstí Villaverde cizince....

Výběr článků

Načítám