Hlavní obsah

V Madridu vyšli s klacky na přistěhovalce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

V Madridu pokračují nepokoje mezi Španěly a přistěhovalci z Latinské Ameriky. V noci na středu 150 domácích nahánělo v ulicích předměstí Villaverde cizince. Výtržníci ozbrojení klacky zranili dvanáctiletou dívku.

Článek

Násilí propuklo po demonstraci, při níž asi 4000 lidí v úterý vpodvečer protestovalo proti růstu kriminality.

Ve Villaverde žije asi 140 tisíc obyvatel. Násilnosti se tam rozpoutaly o víkendu. Roznětkou byla smrt sedmnáctiletého Španěla, který byl ubodán nožem při sporu s mladíky z Latinské Ameriky. Bezpečnostní síly mají za to, že výtržnosti podněcují pravicové extremistické skupinky.

Španělští vládnoucí socialisté připravují rozsáhlou amnestii pro 700 tisíc ilegálních pracovníků. O kroku rozhodli v neděli. Snaží se tak bojovat proti zaměstnávání tzv. černých duší.

Amnestie se týká rovněž rodin ilegálních pracovníků. Do programu se zatím přihlásilo nejvíce občanů Ekvádoru, Rumunska, Maročanů a Kolumbijců. Španělsko od roku 1990 provedlo už šest podobných legalizací. Poslední vlna se projednává od letošního února. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Španělsko legalizuje milión imigrantů

Španělské úřady chystají největší vlnu legalizace imigrantů v dějinách země. Svá práva by mělo získat až milión tzv. černých duší, většinou Maročanů...

Výběr článků

Načítám