Hlavní obsah

Španělská opozice se kvůli sňatkům homosexuálů obrátí na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Největší španělská opoziční strana, konzervativní Lidová strana se míní obrátit na ústavní soud kvůli zákonu, který umožnil sňatky párů téhož pohlaví. Uvedl to v úterý generální tajemník strany Angel Acebes.

Článek

"Lidová strana nemá žádné pochyby, že sňatky homosexuálů jsou neústavní," pravil Acebes. Dodal, že právní experti strany připravili stížnost proti zákonu, který byl schválen 30. června vládou socialistů premiéra José Luise Rodrigueze, přestože proti němu silně protestovala katolická církev.

Španělsko se tak stalo jednou z prvních zemí na světě, kde jsou si sňatky homo a heterosexuálů postaveny na roveň, ale svazek zatím uzavřel nečekaně nízký počet dvojic téhož pohlaví. Podle deníku El Pais se do 12. září vzalo dvacet sedm párů a dalších třicet si sňatek vyřizuje. Ve čtyřech případech ovšem odradili páry soudci, kteří uvedli, že zákon nerespektuje ústavu.

Anketa

Souhlasíte, aby homosexuálové mohli uzavírat sňatky?
Ano
53,8 %
Ne, nanejvýš by mohli mít registrované partnerství
17,2 %
Ne
28,4 %
Nemám názor
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 320 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám