Hlavní obsah

V Rusku dopadli povolžského maniaka, přiznal se k vraždám 26 babiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská policie zadržela v Kazani v Tatarstánu muže, který je podezřelý, že zabil 26 důchodkyň ve 12 ruských regionech v Povolží na Urale. Uvedla to v úterý agentura TASS s odvoláním na tiskové středisko ministerstva vnitra. Podle TASSu se osmatřicetiletý Radik Tagirov k vraždám přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatčení muže podezřelého z vražd seniorek v Povolží a na Urale potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Irina Volková. „V letech 2011-2012 v Povolžském a Uralském federálním okruhu došlo k sérii vražd starších lidí. Neznámý uškrtil více než 20 osamělých žen,” přiblížila případ Volková.

Vrah podle ní využíval důvěry penzistek, když se vydával za zaměstnance komunálních nebo sociálních služeb. Jakmile pronikl do bytu, ženy uškrtil a ukradl jejich úspory.

Server Kommersant píše, že vraždící lupič měl na sobě vždy rukavice a na podlahu rozsypal čisticí prostředky, aby ztížil práci policejním psům. Server Meduza připomíná, že „Povolžskému maniakovi” je připisováno mezi 19 až 32 vraždami v Kazani, Samaře, Saratovu, Čeljabinsku, Jekatěrinburgu a dalších městech. Další zdroje uvádějí, že jeho obětem bylo od 75 do 90 let.

„Na všechny si nevzpomínám”

Počet obětí se zřejmě nepodaří zjistit, jak plyne z výpovědi zadrženého, který se k činům přiznal.

„Na každý případ si nemohu vzpomenout. Vyhlédl jsem si je u náměstí, poblíž obchodu, pozoroval je, vzal jim tašky a doprovodil je domů. Jindy mě ony oslovily a požádaly,“ vypověděl zadržený.

„Někdy mě pozvaly, když jsem se představil jako zaměstnanec opravárenské firmy,“ dodal ještě a popsal, co se událo pak: „Dusil jsem je, je to tiché, rychlé a pro ně bezbolestné, zdálo se mi.“

Přiznal, že vraždil, aby loupil. „Bylo možné je nezabít, ale to jsem nedělal, všechny oběti byly staré,“ vypověděl. Podle serveru Meduza se zadržený při přiznání rozplakal.

Pomohly vzorky DNA

Jak se policii po letech pátrání podařilo přijít na stopu sériovému vrahovi, zatím není jasné. Volková zmínila, že vyšetřovatelům pomohly vzorky DNA, které odebrali na místech činů. Podle některých zdrojů byl Tagirov už v roce 2009 trestán za krádež.

Policie za informace vedoucí k dopadení Povolžského maniaka nabídla v roce 2017 odměnu tří milionů rublů (přes 866 000 korun). Když se ho nedařilo dopadnout, spekulovalo se, že je po smrti, nebo sedí za jiný trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám