Hlavní obsah

Slzný plyn a ochromená doprava. Demonstrace v Hongkongu neustávají

Hongkongská policie v úterý rozháněla slzným plynem studenty v univerzitním kampusu, v okolí hlavní vládní budovy byla rozmístěna vodní děla a stanice metra střeží pořádková policie. Napsala to agentura Reuters. Nepokoje, které trvají už pět měsíců, v úterý znovu ochromily železniční a silniční dopravu, v ranní špičce se v Hongkongu provoz na několika místech zastavil.

Foto: Thomas Peter, Reuters

V Hongkongu ošetřují člověka zasaženého pepřovým sprejem

Článek

V Hongkongu, kde je oproti České republice o sedm hodin více, policisté zaútočili proti demonstrantům na městské univerzitě ve čtvrti Kowloon Tong, kde se maskovaní studenti pokusili přehradit silnice.

Demonstrace na podporu demokratických reforem a proti místní i ústřední čínské vládě v poslední době pravidelně přerůstají v násilnosti. Po pondělních nepokojích, při nichž bylo zadrženo přes 260 lidí, jsou dva lidé v nemocnici v kritickém stavu. Školy a univerzity v úterý nezahájily výuku.

Policista v Hongkongu srážel demonstranty jako kuželky

Svět

Spojené státy v pondělí odsoudily „neodůvodněné použití smrtící síly”, kterého se podle Washingtonu dopouští hongkongská policie. Mluvčí ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová vyzvala Peking, aby dodržoval závazek, že „Hongkong bude využívat vysokého stupně autonomie”.

Bývalá britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současné době je spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám