Hlavní obsah

Slovenský Cattani se nudit nebude

Právo, Ivan Vilček (od našeho zpravodaje)
Bratislava

Kdyby se Maroš Žilinka (50) zašil někam na teplé místečko do ústraní, snad každý Slovák by to dokázal pochopit a nikdo by mu nic nevyčítal. Muž, jemuž se podle hlavní postavy italského seriálu Chobotnice o boji s mafií přezdívá slovenský komisař Cattani, už totiž nemusel být mezi živými, protože v roce 2017 se stal terčem vražedného komanda.

Foto: Profimedia.cz

Maroš Žilinka je novým generálním prokurátorem Slovenska.

Článek

Žilinka se však vrací na scénu ve velkém stylu, a hned rovnou do první linie – minulý týden ho prezidentka Zuzana Čaputová (47) jmenovala novým generálním prokurátorem se sedmiletým mandátem.

Při hlasování v parlamentu získal Žilinka podporu téměř celé koalice i opozice, když dostal 132 hlasů ze 147 přítomných poslanců. Za klíčovou označil změnu ovzduší na úřadech veřejného žalobce. „Nedostaneme se z toho marasmu: pokud si nedokážeme udělat pořádek uvnitř prokuratury, tak nám nikdo neuvěří, že dokážeme udělat pořádek navenek,“ nechal se slyšet.

Sítě kolem exministra Kaliňáka se stahují

Zahraniční

Především se s ním však počítá jako s jednou z klíčových postav při usekávání chapadel slovenské chobotnici tvořené podle všeho podsvětím, soudci, prokurátory, policisty, politiky a podnikateli. Na Slovensku se teď dějí věci – ve vazbě skončil třeba jeden z kdysi nedotknutelných Jaroslav Haščák (51), spolumajitel investiční skupiny Penta Investments.

A ejhle, Kočner

Žilinka, expert na ekonomickou kriminalitu, to zkusil i v politice, když necelé dva roky působil jako náměstek ministra vnitra za vlády premiérky Ivety Radičové (64). V předčasných volbách v roce 2012 neúspěšně kandidoval do slovenského parlamentu v barvách Křesťanskodemokratického hnutí (KDH).

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Evropa

Jako návladní dozoroval například podvod nebankovní společnosti Drukos a podal žalobu na Itala s vazbami na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta Antonina Vadalu (45), o němž psal také zavražděný novinář Ján Kuciak (†27).

Žilinka měl na mušce také podnikatele Mariana Kočnera (57), když dozoroval případ Technopol Servis a případ machinací s nemovitostmi v lyžařském středisku Donovaly. Do obou se zapletl Kočner a měly souviset s objednávkou vraždy elitního prokurátora.

Šli i po jeho rodině

Zoltán Andruskó (43), korunní svědek v případě Kuciak, ve své výpovědi přiznal, že prvním terčem vražedného komanda měl být právě Žilinka, protože se ho nepodařilo zkorumpovat. Vykonavatelé měli dostat dokonce „bonus“ ke slíbenému balíku 70 tisíc eur (1,8 milionu korun) v případě, že se jim podaří připravit o život také Žilinkovu manželku a dvě děti.

Vrahovi Jána Kuciaka zvýšili trest na 25 let vězení

Evropa

„S tím, že mám povolání, v němž člověku hrozí nebezpečí, jsem smířen. Ale objednat si vraždu dětí a ženy, to je otřesné,“ řekl Žilinka v roce 2019 Respektu. Prokurátorovi a jeho rodině zachránilo život, že pachatelé ho hledali na adrese bydliště, kde však nebydlí.

Současně se Žilinkou měli být zavražděni také prokurátor Peter Šufliarsky (47) a Daniel Lipšic (47), exministr vnitra a spravedlnosti. Vražedné komando se však nakonec soustředilo na Kuciaka, jehož život 21. února 2018 ukončily kulky v domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Vrahové dostali vysoké tresty, ale údajné objednavatele vraždy Kočnera a Alenu Zsuzsovou (45) soud zprostil viny. V případě bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Žilinka se narodil 19. srpna 1970 v Bardějově, v roce 1993 ukončil studium na právnické fakultě Šafárikovy univerzity v Košicích. V letech 2005 až 2010 působil jako zástupce ředitele odboru ekonomické kriminality Úřadu speciální prokuratury Slovenské republiky. Za vlády premiérky Ivety Radičové byl v letech 2010 až 2012 náměstkem ministra vnitra. Je ženatý a má dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám