Hlavní obsah

Slováci vybrali na odminovač pro Ukrajinu skoro polovinu částky. Božena už jde do výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 260 tisíc eur (6,2 milionu korun) poslali dobrovolní dárci na výrobu odminovače Božena 5 slovenské výroby pro Ukrajinu. Organizátoři sbírky v úterý oznámili, že Božena 5 pro Ukrajinu jde do výroby.

Foto: Profimedia.cz

Odminovací stroj Božena 5

Článek

Sbírka, která začala 8. května a na níž lidé přispívají prostřednictvím platforem www.darcekpreputina.euwww.donio.sk, již překročila 40 procent cílové částky a výrobce WAY Industries po složení částky 200 tisíc eur (4,7 milionu korun) může začít s výrobou, uvedl server Pravda.sk.

Odminovač dostanou darem hasiči v ukrajinském Chersonu. Jedna část sbírky půjde také na výcvik ukrajinských hasičů, kteří mají na starosti odminování rozsáhlého území, na kterém Rusové vytvořili obrovská minová pole. Některé zdroje uvádí, že na Ukrajině je zaminováno až 300 tisíc kilometrů čtverečních.

Do sbírky se zatím zapojilo přes 3000 dárců především ze Slovenska, ale také z České republiky. Odminovač Božena 5 by měl být vyroben do letošního listopadu, aby byl do konce roku 2023 dopraven na Ukrajinu.

„Sledujeme vysokou míru solidarity s Ukrajinci, kteří brání i naši svobodu. Mimořádně si toho vážíme a uděláme maximum, abychom vybrali celou částku. Ve sbírce plánujeme pokračovat také na velkých letních festivalech,“ řekl Marián Kulich z Iniciativy Mír Ukrajině. Cílová částka sbírky je 650 tisíc eur (15,4 milionu korun).

Specialista na odminování Patrik Váňa potvrdil, že dvě Boženy už na Ukrajině úspěšně pracují. Dostaly se tam prostřednictvím slovenského ministerstva obrany. „Největší výhodou tohoto stroje je jeho efektivita a jednoduchost obsluhy. Stroj likviduje protipěchotní i protitankové miny,“ řekl.

Ukrajinský farmář odminovává pole traktorem na dálkové ovládání

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám