Hlavní obsah

Ukrajinský farmář odminovává pole traktorem na dálkové ovládání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský zemědělec přišel s neotřelým způsobem, jak vyčistit svá pole od min, které tam zůstaly po vpádu ruské armády. Práci zastane dálkově ovládaný traktor, který vybavil ochrannými panely sejmutými z ruských tanků.

Ukrajinský farmář odminovává pole pomocí traktoru na dálkové ovládání, na který umístil ochranné panely z ruských tanků.Video: Reuters

 
Článek

Ačkoliv Ukrajinci už vytlačili ruskou armádu z části území na východě země, na mnoha polích zůstaly miny, kvůli nimž je nyní pro zemědělce životu nebezpečné začít sít obilí. Jedním z takových míst je obce Hrakove v Charkovské oblasti.

Šéf tamního zemědělského podniku Olexandr Kryvcov se rozhodl, že se setbou nemůže čekat do doby, než na místo dorazí oficiální odminovači, a tak přišel s vlastním řešením, podotkla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ukrajinský farmář odminovává pole pomocí traktoru na dálkové ovládání, na který umístil ochranné panely z ruských tanků.

Tím je traktor, který případným výbuchům odolá díky pancéřování z poškozených ruských tanků a bojových vozidel. Jeden z jeho zaměstnanců toto odminovací zařízení dálkově ovládá ze zdvižené lžíce bagru, který stojí nedaleko.

Ukrajina potřebuje odminovat třetinu území, chybí ale ženisté

Evropa

Zemědělce tlačí čas

„Začali jsme to dělat jen proto, že nastal čas setby a my nemůžeme nic dělat, protože záchranné týmy jsou velmi zaneprázdněné,“ říká Kryvcov. „Narazili jsme na protitankovou minu. Ochranné panely odlétly, ale traktor je v pořádku. Všichni jsou naživu a v bezpečí. Zařízení bylo obnoveno a opraveno,“ dodává.

„Nemáme čas. Množství práce je obrovské,“ přizvukuje mu Serhij Dudak, šéf odminovacího týmu, který dohlíží na práci traktoru. „Ruční odminování tohoto konkrétního pole by trvalo roky,“ vysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Odminovací týmy v Hrakove. Snímek z dubna 2023

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno řekl, že Rusové zaminovali zhruba 30 procent ukrajinského území. Vláda se podle něj soustředí na to, aby co nejrychleji odminovala zemědělskou půdu.

Foto: Reuters

Ukrajinský farmář odminovává pole pomocí traktoru na dálkové ovládání, na který umístil ochranné panely z ruských tanků

Miny mají na Ukrajině na svědomí stovky civilistů, používají se masově

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám