Hlavní obsah

Slováci finišují s přípravami summitu USA-Rusko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ve slovenském hlavním městě spějí do finále přípravy na setkání dvou nejvlivnějších mužů světa. V centru se uklízejí ulice, odmetá se sníh, zalévají se výmoly na silnicích a opravují se fasády domů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Program plný užitečných rad, zajímavých ukázek, pohybu a tance čekal na návštěvníky nákupní galerie.

Článek

 "Připadá mi to jako Potěmkinova vesnice. To už je u nás asi tradice, stejně to bylo před příjezdem Brežněva a na vojně jsme podobně šaškovali před generálskou kontrolou," kroutí hlavou František Jakubec.

Na Hviezdoslavově náměstí rozebírají dělníci tribunky u umělého kluziště. "Z bezpečnostních důvodů to musí pryč, ale kluziště jen přikryjeme, aby se ještě dalo použít," říká jeden z dělníků.

V centru města není nic neobvyklého, když potkáte skupinu krátce ostříhaných mužů v tmavých kabátech mluvících anglicky. Jsou to pracovníci amerického velvyslanectví a agenti ochranky amerického prezidenta. Kontrolují každý detail, rozhodují, odkud na náměstí přijede prezidentská kolona, kde budou kontroly a podobně.

Bush promluví k lidu

Největší pozornost věnují Bushovu veřejnému vystoupení na Hviezdoslavově náměstí. Rozhodují, kde bude postavena tribuna, jak bude rozestavěna ochranka, ostřelovači a podobně.

"Je to sice pěkné, že Bush promluví k obyčejným lidem. Slyšel jsem však, že americká ambasáda rozdává na tuto akci speciální vstupenky velkým firmám. Takže o spontánnosti si myslím své," mávne rukou Karol Uhrín.

Pokud si chcete koupit tričko s emblémem summitu Bush-Putin, stačí vám k tomu 350 slovenských korun. "Kšiltovka je k mání za 200 korun. Zatím mají o suvenýry největší zájem zahraniční turisté, ale s blížícím se termínem setkání si je stále víc kupují i Slováci, aby měli vzpomínku," řekla Právu prodavačka v Bratislavském informačním centru.

Stíhačky ve vzduchu

Obyvatele Bratislavy v posledních dnech vystrašilo nízké nalétávání stíhaček nad město. Jak potvrdil mluvčí slovenského ministerstva obrany Zenon Mikle, stíhačky MiG - 29 slovenského letectva nacvičovaly ochranu vzdušného prostoru nad městem.

Dvojice letadel se otáčela přímo nad Bratislavským hradem, kde se summit bude konat. Na Bratislavou se podle informací Práva budou v době summitu střídat dvě dvojice migů ze základny Sliač.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám