Hlavní obsah

Putin a Bush v Bratislavě podepíší dohodu o raketách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Prezidenti Vladimír Putin a George W. Bush při svém summitu v Bratislavě 24. února podepíší dohodu o kontrole přenosných raketových systémů. Oznámila to agentura DPA s odvoláním na oficiální sdělení ruského ministerstva obrany.

Foto: Vladislav Bukáček

Pozvánka

Článek

Rusko a USA chtějí dohodou o výměně informací týkajících se ručně odpalovaných protivzdušných raketových systémů zpřísnit kontrolu šíření těchto zařízení. Chtějí tak zabránit, aby se nebezpečné přenosné rakety, americké stingery nebo ruské střely typu Igla, dostaly do rukou teroristů.

Protivzdušné systémy odpalované ručně z ramene obsahují hlavici se senzory vyhledávajícími teplo, které vydává například letecký motor. Skupina velkých firem však vidí v summitu možnost zviditelnění Slovenska a chystá už programy pro zahraniční návštěvníky a novináře.

"Připravujeme kulturně-společenské akce, diskusní fóra o pozitivních změnách na Slovensku, návštěvy regionů a úspěšných slovenských podniků. Vždyť například úspěchy automobilového průmyslu dopomohly k tomu, že SR má jako jediná členská země Unie pozitivní obchodní bilanci s USA," uvedl předseda tzv. Hostitelského výboru podnikatelské iniciativy Ivan Štefanec.

Výbor sdružuje například podniky Volkswagen Bratislava, U. S. Steel Košice, Matador nebo Heineken. Slováci také nevěří, že si po summitu lidé ve světě přestanou plést Slovensko a Slovinsko. "Na chvíli budeme středem pozornosti, Bratislava se objeví v médiích. Po skončení summitu však bude všechno při starém a Bratislava bude pro některé zase hlavním městem Slovinska," říká Ján Holan.

První dámy Laura Bushová a Ljudmila Putinová by si měly během summitu prohlédnout například expozici gobelínů a výstavu malíře Albína Brunovského. Program amerického a ruského prezidenta je však nadále přísně utajován, a to včetně místa jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám