Hlavní obsah

Skupina G7 vyzve na žádost USA zdravotníky k vyšetření původu covidu

Skupina G7 vyzve Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby zahájila nové transparentní vyšetřování původu koronaviru. Požadavek vznesla administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. Třídenní summit sedmi nejvyspělejších zemí světa v britském Cornwallu začne v pátek.

Foto: Phil Noble, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Podle agentury Bloomberg, která o výzvě USA směrem ke skupině G7 informovala, jde o reakci americké vlády na nedávné prošetřování původu covidu-19 tamními tajnými službami. Ty se totiž neshodly na tom, zda se vir přenesl na lidi ze zvířat, nebo unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu, odkud se koronavirus rozšířil.

Většina expertů se sice shoduje, že jde o zoonózu, tedy o přenos nákazy ze zvířat na lidi, dosud se však nenašel zvířecí hostitel koronaviru. Číňané přitom otestovali na jeho přítomnost stovky zvířat.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

WHO přitom už na začátku letošního roku vedla ve Wu-chanu vyšetřování a uvedla, že je únik z laboratoře extrémně nepravděpodobný.

Čínská vláda však neumožnila delší vyšetřování, i když „zdravotníci” chtěli vyšetřit všechny vzorky krve odebrané ve Wu-chanu na konci roku 2019, aby zjistili, nakolik byl virus tou dobou ve městě rozšířen.

Navíc se objevila zpráva, že v listopadu 2019 byli tři zaměstnanci virologického ústavu ve Wu-chanu hospitalizováni s příznaky podobnými covidu-19, což ale Číňané odmítli.

Vymýcení viru do konce příštího roku

Mike Ryan, který má ve WHO na starosti krizové programy, v pondělí uvedl, že nemůže tlačit Čínu, aby zveřejnila více dat o původu covidu-19. „WHO nemá sílu v tomto směru přimět Čínu k zodpovědnosti, věříme však v naprostou spolupráci z její strany,“ uvedl Ryan.

V návrhu usnesení americké vlády také stojí, že země G7 dodají v příštím roce o miliardu dávek vakcín více než letos, aby mohlo být očkováno 80 procent světové populace a pandemie se vymýtila do konce příštího roku. Vyzvou také ke zrušení zbytečných restrikcí pro export vakcín.

USA jsou zpět, řekl Biden po přistání v Evropě

Evropa

Ještě před příjezdem na summit Biden oznámil, že by Spojené státy měly přispět k očkování v rozvojových zemích nákupem 500 milionů dávek vakcín.

G7 chce dále bojovat s nucenou prací, a to především v oblasti výroby solárních panelů a v oděvním průmyslu. Vyzve navíc k podniknutí akcí proti Číně kvůli potlačování práv muslimských Ujgurů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám