Hlavní obsah

Skončil summit G8 poznamenaný terorismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLENEAGLES

Účastníci summitu nejvyspělejších států světa G8 ve skotském Gleneagle vydali závěrečné komuniké, v němž se dohodli na řešení problémů chudoby či znečištění ovzduší. Summit poznamenaly čtvrteční útoky v Londýně, právě kvůli nim se ale zdá, že státníci měli větší ochotu ustoupit ze svých pozic, aby dali najevo, že se umí dohodnout. Země například slíbily zdvojnásobit pomoc africkým zemím na 50 miliard dolarů do roku 2010.

Článek

Summit Velké Británie, USA, Francie, Německa, Ruska, Japonska, Kanady a Itálie trval od středy, britský premiér Tony Blair po jeho skončení za všechny státy řekl, že zatímco státy G8 nabízejí světu naději, kdežto teroristé beznaděj.

Osmička nejvyspělejších zemí světa také poskytne palestinské správě tři miliardy dolarů. Země zároveň slíbily, že se postarají o "dobrou správu životního prostředí".

Africké státy fakt, že vyspělé státy dají místo slíbených 25 miliard dolarů, miliard 50, přivítaly. "Nic z toho nezmění svět zítra, ale je to začátek, nikoli konec," zdůraznil Blair. Dodal, že komuniké obsahuje také závazek afrických představitelů dodržovat demokratické principy, dobré vlády a panství práva. Hovoří se v něm i o nových afrických mírových silách.

Konec dotací do zemědělství. Ale kdy?

Země se také shodly na tom, že je potřeba omezit subvence zemědělcům ve vyspělých státech. Právě jejich zboží je na světovém trhu díky dotacím levnější a chudé země, které těží především ze zemědělství, pak nemají šanci se se svými produkty na trhu uplatnit.

"V zemědělství jsme zavázáni k výraznému snížení domácí podpory narušující trh a k výraznému zlepšení přístupu k trhu," uvedla skupina G8 ve svém komuniké. "Jsme rovněž zavázáni k odstranění všech forem exportních subvencí," dodala.

Pokrok i ve snižování emisí

Na summitu G8 se také podařilo přesvědčit Spojené státy a především jejich prezidenta George Bushe, aby uznal nebezpečí skleníkových plynů pro Zemi a slíbil, že USA budou o snižování svých emisí dále jednat. Kjótský protokol stále odmítají podepsat.

Francouzský prezident Jacques Chirac řekl už ve čtvrtek, že zaznamenal posun v americkém postoji a že je s dosaženou dohodou spokojen, i když by si býval přál více. Naproti tomu ekologická lobby podle očekávání závěry již kritizovala jako nedostatečné.

Nynější prohlášení sice podporují všichni účastníci summitu včetně USA, dokument však neobsahuje žádná čísla ani data, k nimž by měly být splněny. Přesto je dohoda označována za "částečný úspěch", protože zapojuje do akce nejen USA, ale i velké znečišťovatele ovzduší z rozvojových zemí. Další postup má upřesnit mezinárodní konference o klimatu, kterou uspořádá Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Setkání G8 předcházejí protesty

V luxusním skotském hotelu Gleneagles ve středu odpoledne začne summit států skupiny G8 - Británie, USA, Německa, Japonska, Kanady, Itálie, Francie a Ruska....

Summit G8 doprovázejí střety s demonstranty

První den jednání skupiny nejvyspělejších zemí světa G8 v luxusním hotelu Gleneagles je ve čtvrtek věnován otázce klimatu a světového obchodu. Účastníci...

Výběr článků

Načítám