Hlavní obsah

Setkání G8 předcházejí protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V luxusním skotském hotelu Gleneagles ve středu odpoledne začne summit států skupiny G8 - Británie, USA, Německa, Japonska, Kanady, Itálie, Francie a Ruska. Prvním bodem konference, která má rozhodovat také o boji proti chudobě, bude slavnostní večeře, kterou pořádá britská královna. Schůzce politiků od rána předcházejí střety demonstrantů s policií, která Gleneagles uzavřela a důkladně střeží.

Článek

Hotel byl celý obehnán bezpečnostní bariérou, protože se předpokládají mnohé protesty. Již dnes se čeká pochod asi 20 000 lidí k hlavní bráně hotelu a hovoří se o tom, že se připravuje jeho blokáda. V pohotovosti je několik tisíc policistů a vězeňská služba oznámila, že zvýšila počet dočasných cel.

Většina demonstrací se ovšem zatím konala v Edinburghu a jinde ve Skotsku a policie už asi sto lidí zatkla. Ve skotském hlavním městě se dnes plánuje další z koncertů série Live 8, na kterém by měli zpívat Annie Lennoxová, Dido, Travis či Snow Patrol.

Protesty mění královně program

Královna kvůli pouličním protestům zrušila svou každoroční dovolenou v Edinburghu a svou tradiční garden party přesunula na konec měsíce.

¨Další střety se odehrály ve středu ráno nedaleko města  a nikdo při nich nebyl zraněn, pouze dva lidé byli zatčeni. "Srážky nastaly, když protestující začali odcházet ze svého tábora ve Stirlingu (poblíž Gleneagles). Házeli předměty na policisty," řekla mluvčí místní policie.

Podle kameramana agentury AP stovka odpůrců G8 oblečených v černém a s maskami na tvářích rozbíjela u tábora okna zaparkovaných vozů a házela na policii kameny. Další se snažili zablokovat příjezdové silnice ke golfovému letovisku Gleneagles asi 70 kilometrů severně od Edinburghu. Hotel, kde se bude summit konat, je oddělen od zbytku světa mimořádnými bezpečnostními opatřeními.

Podle AP demonstranti v Bannockburnu napadli policejní dodávku a rozbíjeli okna zaparkovaných aut. Další skupina zase přerušila dopravu při ranní špičce na jedné z nejrušnějších silnic ve Skotsku, když přes ní natahali větve. Asi 20 protestujících oblečených v maskáčích či klaunských převlecích zablokovalo silnici A9 asi 13 kilometrů od Gleneagles, ale policisté je po několika minutách odtáhli a uvolnili provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám