Hlavní obsah

Summit G8 doprovázejí střety s demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLENEAGLES/EDINBURGH

První den jednání skupiny nejvyspělejších zemí světa G8 v luxusním hotelu Gleneagles je ve čtvrtek věnován otázce klimatu a světového obchodu. Účastníci schůzky G8 se sejdou s vedoucími představiteli Indie, Číny, Mexika, JAR a Brazílie. Ohledně ochrany ovzduší se očekává střet mezi USA a dalšími státy. Prezident Bush už uvedl, že nepodepíše Kjótský protokol.

Článek

Pokračují také protesty, po středečních střetech s policí je však situace ve čtvrtek ráno klidná. Policie ale plánuje zřídit bezpečnostní kordón okolo kempu, kde je 5000 demonstrantů.

Ve středu bylo při protestech zadrženo na 160 osob, z toho více než sto u města Auchterarder, kde demonstranti opustili vytýčenou trasu protestního pochodu a pokusili se proniknout přes bezpečnostní kordón u hotelu.

Při srážkách utrpělo zranění 29 osob, pět z nich muselo být hospitalizováno. Demonstranti házeli na policisty nejrůznější předměty a vrhali na ně dřevěné tyče. Police musela na místo povolat posily, které dopravily vrtulníky, neboť části demonstrantů se podařilo prorazit kordón.

Hotel chrání na 4000 policistů a ochrana účastníků představuje vůbec největší bezpečnostní operaci v dějinách Spojeného království.

Poslední koncert Live 8

Pokojná demonstrace spojená s koncertem série Live 8 se konala ve středu odpoledne a večer ve skotském hlavním městě Edinburghu. Koncertu, který začal prakticky ve stejnou chvíli, kdy státníci usedli k večeři, se zúčastnilo asi 50 000 lidí.

Jeho pořadatel Bob Geldof, který získal desítky miliónů podpisů pod petici požadující naléhavou pomoc chudým státům světa, označil už počátkem týdne násilné demonstranty za "idioty". Řekl, že východiskem a principem všech, kteří stojí za ním, je právě respekt vůči právům ostatních.

Geldof na tiskové konferenci v Gleneagles vyzval shromážděné politiky, aby se chopili mandátu, který mají a který posílila celosvětová petice, a udělali pro chudé státy co nejvíc.

"Dnes zase zemřelo zbytečně 50 000 lidí, kteří jsou příliš chudí, než aby se udrželi při životě. To je lidská katastrofa, tady nejde o politiku," řekl.

Reklama

Související články

Setkání G8 předcházejí protesty

V luxusním skotském hotelu Gleneagles ve středu odpoledne začne summit států skupiny G8 - Británie, USA, Německa, Japonska, Kanady, Itálie, Francie a Ruska....

Výběr článků

Načítám