Hlavní obsah

Summit G8 zveřejní deklarace o emisích a pomoci Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLENEAGLES/EDINBURGH

Ve skotském Gleneagles v pátek končí summit skupiny nejvyspělejších zemí světa G8. Dění na něm odsunuly do pozadí atentáty v Londýně, které si vyžádaly podle oficiálních zpráv na 50 obětí na životech. To přivedlo politiky G8 k neplánovému jednání o společném boji s terorismem.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne summit opustil předsedající Tony Blair, aby odlétl do Londýna. Do Skotska se vrátil v noci. To způsobilo zdržení v jednání.

Představitelé G8 ve čtvrtek v noci rozšířili a upřesnili své prohlášení o boji s terorismem a promítli do něj nejnovější události v Londýně. Na tomto jednání byl Blair již přítomen. Jednání o postupu proti teroristům původně nebylo na programu summitu.

Na pátek bylo odloženo zveřejnění dokumentů o deklarace o pomoci chudým zemím v Africe a o boji proti důsledkům globálního oteplování. Očekává s, že budou zveřejněny v pátek.

Kompromis u emisí

Podle čtvrtečních vyjádřeních politiků se zástupci G8 mimo jiné domluvili, že budou usilovat o snížení emisí skleníkových plynů prosazováním ekologičtějších technologií a efektivnějšího využívání energie. To odpovídá přístupu amerického prezidenta Geogre Bushem, který odmítá přijetí Kjótského protokolu o snižování emisí s tím, že by zruinoval americkou ekonomiku. Britský premiér Tony Blair přitom chtěl, aby se snížily emise kysličníku uhličitého a dalších skleníkových plynů, které vyvolávají oteplování. Po setkání s Bushem však ustoupil a sdělil: "Není šance se vrátit zpět ke Kjótskému protokolu." Lépe zřejmě uspěl s návrhem pomoci Africe.

Zástupci G8 by v pátek měli také přijmout také protějšky z několika afrických států a potvrdit dohodu, na jejímž základě mají být 18 chudým státům odpuštěny dluhy ve výši 40 miliard dolarů. Už ve čtvrtek se sešli představitelé Británie, USA, Ruska, Německa, Francie, Itálie, Kanady a Japonsky se zástupci Indie, Číny, Mexika, Jihoafrické republiky a Brazílie.

Reklama

Související články

Setkání G8 předcházejí protesty

V luxusním skotském hotelu Gleneagles ve středu odpoledne začne summit států skupiny G8 - Británie, USA, Německa, Japonska, Kanady, Itálie, Francie a Ruska....

Výběr článků

Načítám