Hlavní obsah

Seznam obětí SARS se opět prodloužil

Novinky, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Počet nemocných smrtelným zápalem plic SARS a těch, kteří nemoci podlehli, se v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách opět zvýšil. Další úmrtí byla zaznamenána v Číně, včetně Hongkongu, a Malajsii. Počet nemocných se rozrostl i v Kanadě. Celkem na SARS zemřelo už 235 lidí. Vědci se začínají obávat, že epidemie může získat skrytou permanentní formu.

Foto: Tereza Schreiberová

Projekt zaplatila EU z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Článek

Z Číny se veřejnost teprve nyní dozvídá, že epidemie se tam neomezila jen na jižní provinci Kuang-tung, kde se loni v listopadu nemoc poprvé objevila, ale zachvátila už šestnáct z 31 provincií včetně severu země. Právě to dělá největší starost expertům Světové zdravotnické organizace (WHO).

"Počty obětí ze severních provincií nejsou vysoké, ale varující je jejich existence jako taková," říká expert WHO Jeff Mc Farland s tím, že jde o nejchudší části země, kde chybějí lékařská péče a léky a nemoc se tam může prakticky bez překážek šířit. Není podle něj ani vyloučeno, že v Číně je mnohem víc nemocných než přiznaných téměř 2200 a necelá stovka úmrtí. Mc Farland nicméně doufá, že skandál se zamlčováním údajů o rozsahu SARS, který se provalil o Velikonocích, zahýbal systémem natolik, že nyní budou informace přesnější.

Trvalé, skryté nebezpečí?

Nemoc, kterou podle vědců způsobuje dosud neznámý coronavirus podobný nositeli chřipky, by se mohla ve světě stát trvalou hrozbou. Naznačil to v rozhovoru ve včerejším vydání deníku Le Monde virolog Pasteurova Institutu Jean-Claude Manuguerra, který se na identifikaci viru podílel.

Podle něj se zatím "nedají předpovědět příští vlny epidemie, všechno záleží na schopnosti uzdravených pacientů vyvinout v těle ochranné látky proti opakovanému nakažení".

"Zatím jsme svědky vzestupné fáze epidemie, obtížně zvládnutelné," soudí lékař, který se obává dalších mutací viru a zvýšení nakažlivosti SARS. Znepokojuje ho, že v Kanadě, kde nemoc nemá příznivé podmínky k šíření, se ji zatím nepodařilo zvládnout.

Oran odmítl čínskou loď

Dosud se přísná preventivní opatření zaváděla zejména na letištích, protože mnoho pacientů se nakazilo v letadlech, kde cestovali s nositeli viru. Včera odmítl alžírský přístav Oran i loď ze Šanghaje, která vezla zboží a čínské pracovníky. Alžírští lékaři lodi nyní zakázali přístup do země, protože nemají spolehlivý prostředek na zjištění nositele viru.

Test k rychlému zjištění přítomnosti coronaviru v těle pacienta, který byl vyzkoušen v Hamburku, zakoupil Státní zdravotní ústav (SZÚ) a bude jej mít už v těchto dnech k dispozici. Virus se jím zjistí ze vzorku vykašlané tekutiny už po dvou hodinách.

Reklama

Související články

SARS postihl i náboženskou sektu

Epidemie smrtelného zápalu plic SARS přes všechna opatření pokračuje a stále není jistota o tom, co jej způsobuje. Začali umírat i mladší lidé. Nové ohnisko...

SARS: v Singapuru měří teplotu kamery

Světová zdravotnická organizace WHO už včera sice potvrdila původce smrtícího zápalu plic SARS, kterým je dosud neznámý coronavirus, ale vědci teprve vyvíjejí...

Výběr článků

Načítám