Hlavní obsah

SARS postihl i náboženskou sektu

Novinky, Helena Landovská, CNN
TORONTO

Epidemie smrtelného zápalu plic SARS přes všechna opatření pokračuje a stále není jistota o tom, co jej způsobuje. Začali umírat i mladší lidé. Nové ohnisko nemoci objevili lékaři v pětisetčlenném náboženském společenství v kanadském Torontu.

Foto: Koráb
Článek

"SARS onemocnělo 29 členů společenství," potvrdila šéflékařka torontské nemocnice Sheela Basurová s tím, že se nakazili na pohřbu jedné z obětí zákeřné nemoci a další dva infikoval lékař. Kvůli zákonu na ochranu soukromí ale nesměla o společenství prozradit nic bližšího.

 Kanadský ministr zdravotnictví v této situaci dočasně z dárcovství krve vyloučil osoby, které byly v uplynulých dvou týdnech v postižených asijských zemích (Číně, Hongkongu, Vietnamu, Singapuru a Thajsku). S blížícím se dlouhým velikonočním víkendem, kanadské úřady naléhají, aby lidé necestovali. "Zůstat doma je nepříjemné, ale lidé, kteří mají nařízenou karanténu by měli myslet na ochranu své rodiny a přátel," uvedla v prohlášení zdravotnická  správa v provincii Ontario.

Němci zveřejnili test

Americké středisko kontroly infekčních nemocí (CDC) v Atlantě zveřejnilo nový genetický portrét coronaviru, o němž se lékaři domnívají, že je původcem SARS. První takový portrét ale už vydala laboratoř ve Vancouveru. Biotechnologická firma Artus Gmbh v Hamburku dala laboratořím bezplatně k dispozici test k rychlejšímu zjištění nemoci. Podle něj lze diagnózu určit po dvou hodinách, zatímco klasickou metodou to trvá 10 až 20 dní.

 V Hongkongu, kde se počet obětí zvýšil na 57 (celkem ve světě 152), jsou lékaři znepokojeni změnou jejich věkové struktury. "Dosud umírali většinou velmi staré osoby, či ti, kteří byli oslabeni jinými nemocemi. V posledních dnech zemřeli  i čtyřicetiletí," uvedl doktor Henry Yeung. Na druhé straně se ale  podle něj podařilo dosáhnout úspěchů  v léčení. Pacientům, kteří ještě nemusí být umístěni na intenzívní péči, začaly zabírat silné dózy antivirálních léků jako steroidy a Ribavirin.

 Nikdo ale dosud nezjistil, kde se virus vzal. Hypotézu, že jde o mutovaný coronavirus, který se na člověka přenesl ze zvířat, ověřují experti Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně, kde se objevily loni v listopadu první případy SARS. Výzkum ale ztěžuje postoj Pekingu. WHO včera potvrdila, že její experti stále nemají přístup do vojenských nemocnic, kde je údajně značný počet nakažených SARS. Čínské ministerstvo zdravotnictví včera jen potvrdilo další nárůst případů.

 Dvojnásobnou obětí nemoci jsou lékaři a zdravotnický personál. Jednak tvoří vysoké procento nakažených, jednak se jim začali lidé vyhýbat. V Singapuru si stěžují, že si od nich odsedávají lidé v dopravních prostředcích a domácí jim dávají výpověď z bytu. Dostávají také anonymní varování, aby nepoužívali domovní výtahy a odmítají jim zastavit i řidiči taxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový týden přinesl dalších 12 obětí SARS

Sedm dalších obětí smrtelného zápalu plic SARS oznámila v pondělí autonomní vláda bývalé britské kolonie Hongkong. Je to největší počet úmrtí na tuto nemoc...

Výběr článků

Načítám