Hlavní obsah

Požáry na Havaji: Šest mrtvých, lidé před plameny prchali do oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu.

Foto: County Of Maui, Reuters

Požáry na Havaji, na snímku Lahaina

Článek

Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

„S lítostí musím oznámit, že těsně předtím, než jsem se ujal slova, bylo potvrzeno šest mrtvých,“ řekl Bissen na tiskové konferenci ve středu po desáté hodině ráno místního času (22:00 SELČ). Zdůraznil, že bilance obětí je zatím pouze provizorní, protože na ostrově pokračují záchranné operace.

Problémy s požáry se na Havajských ostrovech zdramatizovaly v úterý, kdy viceguvernérka Sylvia Lukeová vyhlásila stav nouze a mobilizovala národní gardu. Na Maui od té doby zůstává bez proudu asi 15 000 odběratelů, tedy zhruba desetina populace.

Požár na jihu Portugalska se šíří k oblasti Algarve, kde tráví dovolenou i Češi

Evropa

Práci hasičů ztěžuje silný vítr s nárazy o rychlosti až okolo 100 kilometrů v hodině, kvůli kterému nemohou vzlétnout hasicí vrtulníky. Vítr ale také poráží stromy a elektrické vedení, přes které se hasiči obtížně dostávají na místa požáru i po zemi, informovala agentura AP.

Nejdramatičtější záběry dnes přicházely z letoviska Lahaina, kde zřejmě plameny zničily desítky obytných domů a podniků. Videa v amerických médiích ukazovala kouř a oheň i v zastavěných oblastech, přesný rozsah škod a evakuací ve třináctitisícovém městě však nebyl ihned jasný. Záchranáři nedaleko města vytáhli z oceánu 12 lidí, kteří byli v úprku před plameny a kouřem nuceni vlézt do vody.

„Nejezděte do města Lahaina,“ vyhlásilo vedení zdejšího okresu těsně předtím, než v oblasti uzavřelo silnice pro všechny kromě krizových pracovníků. S plameny mezitím hasiči bojovali také v centrální části ostrova. Na největším letišti na ostrově podle úřadů uvázlo asi 1800 cestujících.

Popáleniny a otravy kouřem

Nemocnice na Maui se mezitím plnily lidmi s popáleninami a otravou kouřem, lékaři je však musejí nechat letecky převážet na jiné ostrovy, jelikož na Maui nedisponují vybavením k léčbě vážných popálenin. „Potýkáme se také s problémy ohledně přepravy. Nefungují telefony, mobily ani tísňová volání. Z okresu Maui se nelze dovolat do západní Lahainy,“ popsala televizi CNN Lukeová. Satelitní telefony jsou podle ní nyní jediným spolehlivým způsobem komunikace.

Požár na jihu Portugalska se šíří k oblasti Algarve, kde tráví dovolenou i Češi

Evropa

Na sousedním ostrově Havaj mezitím federální úřady vyhlásily stav přírodní katastrofy, který umožní uvolnit prostředky pro ohroženou vesnici s asi 200 domy a 500 lidmi. Oheň se tam v tu chvíli šířil nekontrolovaně a spálil nejméně 243 hektarů vegetace, píše AP.

Za silný vítr podle Národní meteorologické služby (NWS) zčásti může hurikán Dora, který ostrov míjí z jižní strany v bezpečné vzdálenosti asi 800 kilometrů. U Havaje se nyní nachází tlaková níže spojená s Dorou z jihu a tlaková výše ze severu. „Suché počasí a nárazy větru společně vytvářejí podmínky, ve kterých se již existující požáry snadno šíří,“ popsal meteorolog z Honolulu Jeff Powell.

Vítr by měl na souostroví ke konci dne slábnout, déšť, který by pomohl hasičům, se však neočekává. Guvernér Josh Green, který se vrací ze soukromé cesty, v prohlášení uvedl, že požáry si zřejmě vyžádají oběti na životech. „Utrpěli jsme strašlivou katastrofu… Lahaina na Maui byla zničena a stovky místních rodin byly vyhnány z domovů,“ citovala jej CNN.

Požáry na Havaji se liší od těch, které se každoročně objevují na západě Spojených států. Vznikají spíše na rozlehlých travnatých plochách v sušších částech ostrova a jsou obyčejně méně rozsáhlé než ty pevninské. Požáry byly nicméně na Havaji i dalších tropických ostrovech vzácné před příchodem lidí a tamní přírodní ekosystémy se vyvíjely bez nich. Když se nyní požáry objeví, znamenají proto potenciálně větší škodu pro životní prostředí. Plameny například spalují vegetaci a s větrem odnášejí suchou půdu. Pokud po požáru následuje silný déšť, vyplavený materiál může s vodou spadnout do oceánu a dusit korálové útesy, píše AP.

Lesní požár sežehl ikonické stromy v americkém národním parku

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám