Hlavní obsah

Požár na jihu Portugalska se šíří k oblasti Algarve, kde tráví dovolenou i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oheň, který vzplál na jihu Portugalska v sobotu, se hasičům nedaří dostat pod kontrolu a šíří se směrem k turistické oblasti Algarve, kde jsou i Češi. Úřady nařídily evakuaci 1400 lidí, plameny už spálily téměř 70 čtverečních kilometrů.

V Portugalsku se šíří lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

„Situace je kritická,“ charakterizoval starosta městečka Odemira šíření požáru, který vznikl na katastru jím spravované lokality.

S ohněm bojuje asi 800 hasičů, práci jim ale ztěžuje prudký vítr a vysoké teploty, které přes den dosahují až 35 stupňů Celsia. Ochlazení ani déšť přitom nejsou na obzoru.

Úřady nechaly preventivně evakuovat několik vesnic a turistických ubytovacích zařízení. Přerušen byl provoz na několika silnicích.

Požáry a oceán jako bublající sirup. Červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření

Počasí

Zatím nejsou hlášeny oběti ani zranění. Požár je aktuálně v oblasti, která není turisticky exponovaná, obavy ale vyvolává skutečnost, že se šíří k turisticky oblíbenému pobřeží Algarve na jihu země.

V cestovatelském systému Drozd se pro Portugalsko zaregistrovalo 190 Čechů, část z nich i v oblasti Algarve. Na ambasádu v Lisabonu se ale zatím nikdo neobrátil s žádostí o  konzulární asistenci, sdělil v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Portugalský národní portál věnovaný prevenci požárů aktuálně v zemi eviduje kolem devadesáti větších ohňů. Ve více než stovce obcí platí nejvyšší stupeň varování před požáry.

Reklama

Výběr článků

Načítám