Hlavní obsah

Lesní požár sežehl ikonické stromy v americkém národním parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kalifornii od minulého týdne hoří Národní park Joshua Tree pojmenovaný po juce krátkolisté. Podle serveru CNN požár sežehl už přes 331 kilometrů čtverečních a podlehla mu i řada ikonických stromů, které se takřka výhradně vyskytují právě v Mohavské poušti. Už nyní jde o největší požár, který letos Kalifornii zasáhl.

Požár zničil porost v americkém národním parku Joshua Tree.Video: Reuters

 
Článek

Hořet začalo podle CNN minulý pátek v oblasti New York Mountains a některé stromy, po nichž se jmenuje i nejznámější album irské kapely U2, tedy Joshua Tree, už plamenům podlehly. Uvedl to mluvčí krizového týmu Marc Peebles. Zkáza přitom hrozí celým hájům.

Mohavská rezervace je navíc oblastí s vysokou biodiverzitou, někteří ochranáři ji považují za korunní klenot jižní Kalifornie. Samotné juky rostou takřka výhradně právě v oblasti národního parku či na severu Mexika. „Díváme se na smutný konec pro potenciálně miliony juk,“ uvedl šéf organizace Mojave Desert Land Trust Cody Hanford.

V tuto chvíli není jasné, kolik stromů a živočichů už plamenům podlehlo. Důkladnější průzkum bude proveden až ve chvíli, kdy se požár podaří dostat pod kontrolu. Extrémní klimatické podmínky však situaci významně komplikují, od pondělí do středy však několikrát pršelo a i díky dešti se tak podařilo zmenšit oblast, v níž hoří.

Mohou za to vlhké zimy

„Potrvá celý život, než juky opět vyrostou do dospělé podoby. Některé jsou ale žáruvzdorné, takže pokud nebudou plameny moc horké, vyraší jim nové větvičky nebo se znovu vysemení,“ uvedla Laura Cunninghamová z ekologické iniciativy Watersheds Project. „Je to však poměrně devastující,“ dodala vzápětí.

CNN uvádí, že požáry jsou v Mohavské poušti čím dál častější, za což mohou vlhčí zimy a bujení invazivních druhů trav. Podle správy parku může navíc oheň vyústit ve ztrátu cenných přírodních zdrojů, ale také kulturních artefaktů a historických objektů.

Turista se natočil na skalním převisu v Yosemitu. Z pohledu jímá závrať

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám