Hlavní obsah

Šéfka europarlamentu má problém, nechala si zaplatit pobyt v luxusním hotelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden korupční skandál za druhým otřásá Evropským parlamentem. Malér má nyní na krku předsedkyně parlamentu Roberta Metsolaová, píše rakouský server Der Standard. Na veřejnost se dostala informace, že paní předsedkyně se svým partnerem strávila koncem loňského října nějaký čas v luxusním francouzském hotelu na útraty vinařského spolku Bacchanalian, který se zaměřuje na propagaci vín a dalších alkoholických nápojů.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Článek

Metsolaová „zapomněla“ pobyt nahlásit; podle parlamentních pravidel se tak mělo stát nejpozději do konce loňského listopadu. Informace o cestě zveřejnila až minulý týden poté, co parlamentem otřásl korupční skandál. Navíc opomněla sdělit, že ji na cestě doprovázel její partner.

Podobně to prý bylo i s dárky, které předsedkyně přijímala. Se zpožděním zveřejnila seznam čítající 125 položek. „Paní předsedkyně přijímá dary jménem instituce, ale nenechává si je,“ tvrdí její mluvčí. Údajně všechny dala do úschovy parlamentní administrativě nebo je uložila ve své kanceláři. Na seznamu dárků se objevily obrazy, vázy či knihy.

Zatím není jasné, zda by předsedkyně Evropského parlamentu mohla být za své „opomenutí“ nějak potrestána. Teoreticky by mohla být postižena, ale žádný mechanismus, který by takový případ řešil, neexistuje. Předseda parlamentu je totiž zodpovědný sám sobě, připomíná server Der Standard.

„Paní předsedkyně nebude jediná. Pravděpodobně je mnohem více europoslanců, kteří podnikli podobné cesty a zapomněli je nahlásit, protože v minulosti se pravidla řádně nevymáhala,“ kritizoval Daniel Freund, europoslanec za Zelené.

Jeho slova potvrzuje skutečnost, že seznam darů zveřejnila pouze hrstka poslanců. Předchůdce Metsolaové v úřadě šéfa Evropského parlamentu David Sassoli neabsolvoval během svého funkčního období žádné cesty ani nedostal žádné dary, píše Der Standard.

Malér s „výletem“ Metsolaové následuje poté, co propukl korupční skandál v Evropském parlamentu. Z účasti na zločinecké organizaci, praní špinavých peněz a korupce obvinila justice mimo místopředsedkyni parlamentu Evu Kailiovou. Jde o případ údajného vlivu Kataru a Maroka na politická rozhodnutí Evropského parlamentu.

Místopředsedkyně EP obviněná z braní úplatků měla čtvrtmilionový plat

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám