Hlavní obsah

Místopředsedkyně EP obviněná z braní úplatků měla čtvrtmilionový plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzestup 44leté Evy Kailiové trval dlouhá léta, zatímco strmý pád do hlubin, z nichž už zřejmě nebude návratu, přišel v jediném okamžiku. Kdysi populární televizní moderátorka zpravodajských pořadů a později nositelka naděje ve straně řeckých socialistů PASOK se vypracovala až na jednu z klíčových pozic v evropských strukturách. Nyní kvůli podezření z podílu na bezprecedentním korupčním skandálu může jen přemýšlet mezi stěnami vazební cely.

Foto: European Union 2022 - Source : E, Reuters

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

Článek

Současné razie a zatýkání evropských představitelů se týkají podezření z přijímání peněz a drahých darů od Kataru, za jehož zájmy měli lobbovat. Belgická policie v pátek v rámci vyšetřování podezření z praní špinavých peněz a korupce prohledala 16 domů, zabavila 600 000 eur (14,6 milionu Kč) a zatkla několik lidí včetně místopředsedkyně EP Kailiové. Prokuratura je obvinila z účasti ve zločinecké organizaci, z praní špinavých peněz a z korupce.

Pokud se obvinění potvrdí, ukáže se, že ani na dobře placených místech nejsou lidé imunní proti nabídkám přivýdělku bokem za protislužbu, a neplatí tak teze, že kdo je dobře finančně zajištěn, není zkorumpovatelný.

Kailiová má sice jako místopředsedkyně Evropského parlamentu stejný základní plat jako všichni ostatní europoslanci, ten ale od letošního roku dělá 9386 eur, tedy přes 228 tisíc korun hrubého měsíčně. Kromě platu ovšem dostávají europoslanci různé náhrady, například na provoz kanceláře, podle posledních publikovaných údajů z roku 2019 to činí 4513 eur měsíčně (téměř 110 tisíc Kč). Mají také rozpočet na proplácení různých expertních a asistentských služeb, který činí 24 526 eur měsíčně (596 tisíc korun).

Místopředsedkyně europarlamentu Kailiová je ve vazbě

Zahraniční

Úřady jí zmrazily majetek

Řecké úřady Kailiové v pondělí zmrazily majetek. Nařízení se týká bankovních účtů, nemovitostí, cenných papírů i podílů ve firmách. Úřad doufá, že se mu podaří zajistit výnosy z údajné zločinecké činnosti.

Úřady také prověří daňová a majetková přiznaní Evy Kailiové i jejího otce. Ten je známou osobností v Soluni a jako veřejný činitel měl také povinnost předkládat dokumenty o svých příjmech a majetku.

Mezi lidmi, které nařízení postihlo, je i sestra Kailiové Mantalena, která podle serveru Politico vede nevládní organizaci zabývající se dopadem zákonů na nové technologie.

Celebrita z televize

Svou kariéru začala Kailiová v rodné Soluni, druhém největším řeckém městě. Už ve dvaceti letech jako studentka architektury uspěla ve volbách do městské rady, a když vysokou školu dokončila, rozšířila si vzdělání o mezinárodní vztahy a novinařinu.

V roce 2004 se stala celebritou, když ji Řekové začali denně vídat na obrazovce nejsledovanější soukromé televizní stanice Mega.

Odtud Kailiová vystoupala do pater celonárodní politiky jako poslankyně sněmovny. Populární blondýnka se stala nejmladší členkou klubu PASOK, načež v roce 2014 a poté i v roce 2019 uspěla ve volbách do europarlamentu (EP). Vzestup vyvrcholil letos v lednu, když Evropský parlament zvolil Kailiovou na jeden ze 14 místopředsednických postů.

„Sociální dávky jsou pro lenochy“

Řečtí socialisté si považovali, že mají Kailiovou ve svých řadách, byť nezřídka vystupovala jako enfant terrible. Opakovaně totiž kritizovala linii strany, například v letitém sporu Řecka se sousední zemí ohledně jejího názvu. Když se Atény s bývalou jugoslávskou republikou dohodly na názvu Severní Makedonie, označila to za „nenapravitelnou škodu pro dějiny, Makedonii a Řecko“, čímž se přiklonila k linii konzervativců (ND), hlavního rivala PASOKu.

V roce 2019 vyvolala Kailiová rozruch kritikou vyplácení podpůrných dávek Řekům, na které dopadla drastická úsporná opatření vynucená finanční krizí. Prohlásila tehdy, že „sociální dávky jsou pro lenochy“.

Krátce před zahájením nynějšího fotbalového mistrovství světa v Kataru odcestovala Kailiová do Dauhá jako členka delegace EP s cílem posílit vztahy EU s touto arabskou zemí. Když šampionát začal, prohlásila před europoslanci, že mistrovství světa je „konkrétním důkazem toho, že sportovní diplomacie může vést k historické transformaci země, jejíž reformy inspirovaly arabský svět“. Katar je „průkopníkem v oblasti pracovního práva“, dodala místopředsedkyně EP na adresu země, která je však terčem masivní kritiky kvůli zacházení se zahraničními dělníky, kteří budovali stadiony pro nynější mistrovství.

Za mřížemi je i životní partner

Hvězda řecké europoslankyně rázem pohasla, když ji bruselská prokuratura poslala do vazby. Stejně rychle ji zavrhl PASOK, který ji vyloučil ze strany. „Stala se trojským koněm ND,“ prohlásil šéf PASOKu Nikos Andrulakis.

Aféra má pro Kailiovou o to trpčí příchuť, že za mřížení skončil i její o sedm let mladší životní partner a asistent jednoho italského europoslance Francesco Giorgi, s nímž má dvouletou dceru.

Anketa

Myslíte si, že lidé s vysokým platem jsou vůči korupci odolnější?
Ano
6,8 %
Ne
93,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17755 čtenářů.

Taška narvaná eury. Detektivové se zaměřují na rodinu obviněné místopředsedkyně EP

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám