Hlavní obsah

Šéf ruských vyšetřovatelů hrozí soudcům z Haagu. A sní o „východním“ tribunálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na seznamu hledaných osob se v Rusku už brzy ocitne prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan a další trojice soudců. Oznámil to šéf ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin. Ten také nově navrhl, aby Moskva spolu s dalšími zeměmi vytvořila k soudu v Haagu vlastní alternativu.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Bastrykin na snímku z března 2023

Článek

Úřad, který v Rusku plní roli kriminální ústředny, ohlásil začátek trestního stíhání soudců ICC už v březnu. „Velmi brzo je dáme na seznam hledaných osob,“ řekl nyní podle agentury Interfax Bastrykin při projevu v Petrohradě.

Šilhání po Číně a Indii

Soud v Haagu v březnu vydal zatykač na šéfa Kremlu Vladimira Putina a dětskou ombudsmanku Mariji Lvovovou-Bělovovou kvůli únosům ukrajinských dětí. Podle Bastrykina by Moskva měla vytvořit vlastní mezinárodní soud, který by byl alternativou k ICC i k Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku.

„Vydali jsme se nyní směrem na východ – Čína, Indie. Pojďme vytvořit kontrast, s využitím smluv orientovaných na východ, nejvyšší soud odporu vůči ICC a ECHR,“ nastínil nyní svou představu Bastrykin s tím, že vytvoření takové instituce by bylo v souladu se zákonem.

Evropský soud pro lidská práva Rusko definitivně opustilo loni v září, přístup k Mezinárodnímu trestnímu soudu – podobně jako například USA či Izrael – nikdy neratifikovalo.

Rusko zahájilo trestní stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám